Do góry

Dania główne Przepis na:

Cottage pie

Cottage pie

Autor:

Przepisów i artykułów: 142 Ocena: 641

Dodano:

Odsłon: 336

Moja wersja słynnej angielskiej zapiekanki z ziemniaków, wołowiny i warzyw.

Składniki

  • Wołowina chuda 500 g
  • Cukinia mała 1 szt.
  • Marchewka średniej wielkości 1/2 szt.
  • Pietruszka korzeń mały kawałek
  • Seler naciowy 1 gałązka
  • Cebula biała 1 szt.
  • Papryka czerwona 1/2 szt.
  • Musztarda ostra 2 łyżeczki
  • Olej 2-3 łyżki
  • Sól
  • Ziemniaki średniej wielkości 8-9 szt.
  • Mleko 1/2 szklanki
  • Masło 1 łyżka
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler naciowy, cukinię pokroić na kawałki.

  2. W rondlu rozgrzać olej, dodać zmieloną wołowinę i dusić, często mieszając, przez około 10 minut.

  3. Dodać przygotowane w etapie 1 warzywa, około 1 łyżeczkę soli i dusić pod przykryciem do miękkości wołowiny.

  4. Paprykę drobno posiekać i dodać wraz z musztardą do mięsa i warzyw. Dusić bez przykrycia przez około 10 minut do odparowania większej części wody.

  5. Przygotowane w poprzednich etapach mięso przełożyć do naczynia do zapiekania.

  6. Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli do miękkości, następnie utłuc je z dodatkiem mleka i masła na puree.

  7. Przygotowane w poprzednim etapie ziemniaki wyłożyć na wierzch zapiekanki i widelcem uformować nierówności na powierzchni.

  8. Zapiekankę piec w piekarniku z włączonymi górną i dolną grzałką, w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 35 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń