Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja wersja słynnej angielskiej zapiekanki z ziemniaków, wołowiny i warzyw.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 133
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 988
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1175
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11998
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 133
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 988
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1175
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11998
Składniki
Cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler naciowy, cukinię pokroić na kawałki.
W rondlu rozgrzać olej, dodać zmieloną wołowinę i dusić, często mieszając, przez około 10 minut.
Dodać przygotowane w etapie 1 warzywa, około 1 łyżeczkę soli i dusić pod przykryciem do miękkości wołowiny.
Paprykę drobno posiekać i dodać wraz z musztardą do mięsa i warzyw. Dusić bez przykrycia przez około 10 minut do odparowania większej części wody.
Przygotowane w poprzednich etapach mięso przełożyć do naczynia do zapiekania.
Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli do miękkości, następnie utłuc je z dodatkiem mleka i masła na puree.
Przygotowane w poprzednim etapie ziemniaki wyłożyć na wierzch zapiekanki i widelcem uformować nierówności na powierzchni.
Zapiekankę piec w piekarniku z włączonymi górną i dolną grzałką, w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 35 minut.