Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinia curry i ryż w trawie cytrynowej

Cukinia curry i ryż w trawie cytrynowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 49494

Dodano:

Odsłon: 1079

Jeżeli nie próbowaliście takiego połączenia, koniecznie musicie to zmienić. Przypadnie do gusty miłośnikom wyrazistych smaków i wegetarianom. Całe danie powstało z potrzeby chwili, z konieczności zagospodarowania trawy cytrynowej i cukinii. Powiem szczerze, że na początku nie wiedziałam czy połączenie cukinii z kaparami, trawą cytrynową i curry ma sens i czy obroni się smakowo. Danie zaskoczyło mnie jednak na plus i to do tego stopnia, że w najbliższych dniach gotuję je ponownie.

Składniki

  • cukinia 1 sztuka (mała)
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sól, pieprz czarny lub kolorowy świeżo mielony
  • curry 1 łyżeczka
  • kapary marynowane 2 łyżki
  • śmietanka 30% 3 łyżki
  • ryż 100 g (1 torebeczka)
  • trawa cytrynowa 1 sztuka
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Cukinia curry i ryż w trawie cytrynowej

Przygotowanie

  1. Cukinię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy na oliwie. Po kilku minutach cukinia powinna puścić sok, jeżeli tego nie zrobi, dodajemy 2 łyżki wody, żeby się nie przypaliła. Następnie do cukinii wsypujemy łyżeczkę curry i dusimy ją do momentu, gdy będzie chrupiąca, ale jednocześnie wystarczająco miękka, aby ją zjeść.
    Wówczas dodajemy kapary osączone z zalewy. Całość dusimy jeszcze dwie minuty, odstawiamy z palnika, dodajemy śmietankę.

  2. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie z dodatkiem posiekanej trawy cytrynowej.
    Ugotowany ryż podajemy z potrawką warzywną.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń