Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli nie próbowaliście takiego połączenia, koniecznie musicie to zmienić. Przypadnie do gusty miłośnikom wyrazistych smaków i wegetarianom. Całe danie powstało z potrzeby chwili, z konieczności zagospodarowania trawy cytrynowej i cukinii. Powiem szczerze, że na początku nie wiedziałam czy połączenie cukinii z kaparami, trawą cytrynową i curry ma sens i czy obroni się smakowo. Danie zaskoczyło mnie jednak na plus i to do tego stopnia, że w najbliższych dniach gotuję je ponownie.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 964
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 815
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12562
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 964
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 815
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12562
Składniki
Cukinię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy na oliwie. Po kilku minutach cukinia powinna puścić sok, jeżeli tego nie zrobi, dodajemy 2 łyżki wody, żeby się nie przypaliła. Następnie do cukinii wsypujemy łyżeczkę curry i dusimy ją do momentu, gdy będzie chrupiąca, ale jednocześnie wystarczająco miękka, aby ją zjeść. Wówczas dodajemy kapary osączone z zalewy. Całość dusimy jeszcze dwie minuty, odstawiamy z palnika, dodajemy śmietankę.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie z dodatkiem posiekanej trawy cytrynowej. Ugotowany ryż podajemy z potrawką warzywną. Smacznego.