Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 5037

Dodano:

Odsłon: 2276

Zdrowe, łatwe do przygotowania wegetariańskie danie. Bardzo delikatne i lekkie. W sam raz na lato.

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zapraszam do zobaczenia krótkiego filmu, w którym pokazuję jak przygotować takie danie.

  2. Cukinie należy przekroić wzdłuż na pół. Następnie niewielkim nożem musimy ją wydrążyć w środku tak aby powstała z niej łódeczka (dobrze widoczne na filmie). Następnie cukinię należy obrać ze skóry (dopiero po wydrążeniu).

  3. Kaszę należy ugotować. Używamy proporcji 2:1 czyli na 100g kaszy dodajemy 200ml wody. Pieczarki należy obrać i pokroić w drobne kawałki, podobnie z cebulą. Miąższ z cukinii również kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy (polecam używać olejów nierafinowanych). Szklimy cebulę, następnie dodajemy pokrojone pieczarki i miąższ z cukinii. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu aż woda z warzyw odparuje (jeśli będzie jej bardzo dużo, można ją odlać). Dodajemy ugotowaną kaszę i jeszcze przez chwilę smażymy. Po chwili mamy gotowy farsz.

  4. Cukiniowe łódeczki należy osolić i przyprawić tymiankiem. Nakładamy farszy i wkładamy do piekarnika na 30 minut do temperatury 180C. Po 30 minutach układamy plastry mozzarelli i dalej pieczemy około 10-15 minut.

  5. Życzę smacznego i jeszcze raz zapraszam do zobaczenia filmu.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń