Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
No cóż, pysznie wyszło...
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 3320
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 1933
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 587
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 51
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 3320
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 1933
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 587
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 51
Składniki
Najpierw zaczniemy przygotowywać risotto. W dużym rondlu na oliwie podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Podczas, gdy pieczarki się smażą na niedużym ogniu, w drugim rondlu zagotowujemy warzywny bulion. Trzeba go cały czas utrzymywać w stanie lekkiego wrzenia.
Gdy z pieczarek odparuje woda, a warzywa i grzyby lekko się podsmażą, dorzucamy do nich ryż. Mieszając drewnianą łyżką również go podsmażamy, zwiększając równocześnie płomień pod rondlem. Kiedy ryż nabierze szklistego wyglądu i każde ziarenko pokryje się tłuszczem, zaczynamy do niego dodawać wrzący bulion. Nie cały na raz, tylko po trochu, po jednej chochelce. Kolejną dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzednia wsiąknie w ryż.
W międzyczasie myjemy cukinie, odcinamy z nich „czapeczki” z ogonkiem i wydrążamy ich środki, pozostawiając ścianki grubości około 1 centymetra. Część miąższu bez pestek można drobno pokroić i dorzucić do rondla z pieczarkami i ryżem, niech się nie zmarnuje! Pamiętajmy też nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
Po wyczerpaniu bulionu, dolewanego stopniowo do garnka z ryżem (co powinno zająć około 15 minut), do risotto dodajemy białe wino. Znów gotujemy tak długo, aż cały płyn się wchłonie. Pod koniec doprawiamy potrawę pieprzem i solą. Gdy wino zniknie – dodajemy pokrojone na kawałki masło, wyłączamy gaz i mieszamy potrawę tak długo, aż tłuszcz się rozpuści. Wreszcie do rondla trafia tarty ser i posiekane świeże oregano.
Teraz gorące risotto wkładamy do wnętrza cukinii. Nadzienie przykrywamy odciętymi „czapeczkami”, a warzywa umieszczamy w naczyniu do zapiekania, na dno którego wlewamy nieco sosu pomidorowego. Reszta sosu zostanie podana do gotowej potrawy. Cukinie wstawiamy na około pół godziny do gorącego piekarnika – pieczemy do momentu, aż warzywa zmiękną.