Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana

Autor:

Przepisów i artykułów: 325 Ocena: 3620

Dodano:

Odsłon: 4366

No cóż, pysznie wyszło...

Składniki

  • 3 okrągłe cukinie średniej wielkości
  • sos pomidorowy z cebulką, czosnkiem i świeżym oregano (do podania)
  • 2 łyżki oliwy
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ryżu arbirio lub carnaroli (ok. 200 g)
  • 3 szklanki bulionu z warzyw
  • 150 ml białego wina
  • pieprz, sól
  • 100 g masła
  • 70-80 g tartego parmezanu lub innego podobnego sera
  • 3-4 łyżki pokrojonego świeżego ziela oregano z kwiatkami
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw zaczniemy przygotowywać risotto. W dużym rondlu na oliwie podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Podczas, gdy pieczarki się smażą na niedużym ogniu, w drugim rondlu zagotowujemy warzywny bulion. Trzeba go cały czas utrzymywać w stanie lekkiego wrzenia.

  2. Gdy z pieczarek odparuje woda, a warzywa i grzyby lekko się podsmażą, dorzucamy do nich ryż. Mieszając drewnianą łyżką również go podsmażamy, zwiększając równocześnie płomień pod rondlem. Kiedy ryż nabierze szklistego wyglądu i każde ziarenko pokryje się tłuszczem, zaczynamy do niego dodawać wrzący bulion. Nie cały na raz, tylko po trochu, po jednej chochelce. Kolejną dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzednia wsiąknie w ryż.

  3. W międzyczasie myjemy cukinie, odcinamy z nich „czapeczki” z ogonkiem i wydrążamy ich środki, pozostawiając ścianki grubości około 1 centymetra. Część miąższu bez pestek można drobno pokroić i dorzucić do rondla z pieczarkami i ryżem, niech się nie zmarnuje! Pamiętajmy też nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.

  4. Po wyczerpaniu bulionu, dolewanego stopniowo do garnka z ryżem (co powinno zająć około 15 minut), do risotto dodajemy białe wino. Znów gotujemy tak długo, aż cały płyn się wchłonie. Pod koniec doprawiamy potrawę pieprzem i solą. Gdy wino zniknie – dodajemy pokrojone na kawałki masło, wyłączamy gaz i mieszamy potrawę tak długo, aż tłuszcz się rozpuści. Wreszcie do rondla trafia tarty ser i posiekane świeże oregano.

  5. Teraz gorące risotto wkładamy do wnętrza cukinii. Nadzienie przykrywamy odciętymi „czapeczkami”, a warzywa umieszczamy w naczyniu do zapiekania, na dno którego wlewamy nieco sosu pomidorowego. Reszta sosu zostanie podana do gotowej potrawy. Cukinie wstawiamy na około pół godziny do gorącego piekarnika – pieczemy do momentu, aż warzywa zmiękną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń