Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami

Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 242 Ocena: 2089

Dodano:

Odsłon: 1826

Pomysł na pyszny obiad... cukinie faszerowane mięsem z kurczaka z warzywami, czyli papryka czerwona, cebula i marchewka. Do tego trochę tartego żółtego sera i pychota. Prosto się to robi, więc zachęcam do spróbowania :-)

Składniki

  • 2 filety z kurczaka (ok. 500-600 g)
  • 3 cukinie
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • ok. 100 g tartego żółtego sera
  • sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami

Przygotowanie

  1. Mięso zmielić maszynką (można kupić gotowe mielone). Cukinie przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środki. Oprószyć solą i pieprzem. Marchew zetrzeć na grubej tarce. Paprykę i cebulę pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić pokrojone warzywa i smażyć ok. 10 minut. Następnie przełożyć je na talerz. Na tą samą patelnię przełożyć mięso mielone i smażyć do miękkości. Do usmażonego mięsa dodać warzywa, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Jeszcze chwilkę smażyć.

    Cukinie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich wypełnić farszem, górę posypać tartym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni góra-dół przez ok. pół godziny.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń