Pomysł na pyszny obiad... cukinie faszerowane mięsem z kurczaka z warzywami, czyli papryka czerwona, cebula i marchewka. Do tego trochę tartego żółtego sera i pychota. Prosto się to robi, więc zachęcam do spróbowania :-)
Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami
Składniki
- 2 filety z kurczaka (ok. 500-600 g)
- 3 cukinie
- 1 czerwona papryka
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- ok. 100 g tartego żółtego sera
- sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku
- olej do smażenia
Składniki
- 2 filety z kurczaka (ok. 500-600 g)
- 3 cukinie
- 1 czerwona papryka
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- ok. 100 g tartego żółtego sera
- sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku
- olej do smażenia

Etapy przygotowania
Mięso zmielić maszynką (można kupić gotowe mielone). Cukinie przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środki. Oprószyć solą i pieprzem. Marchew zetrzeć na grubej tarce. Paprykę i cebulę pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić pokrojone warzywa i smażyć ok. 10 minut. Następnie przełożyć je na talerz. Na tą samą patelnię przełożyć mięso mielone i smażyć do miękkości. Do usmażonego mięsa dodać warzywa, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Jeszcze chwilkę smażyć. Cukinie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich wypełnić farszem, górę posypać tartym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni góra-dół przez ok. pół godziny. SMACZNEGO!!!
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 46

Sernik przygotowałam z przepisu KORAL - oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 695
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Majeranek
- Kiełbasy
Odsłon: 267
Ostatnio komentowane przepisy

Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 46

Sernik przygotowałam z przepisu KORAL - oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 695
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Majeranek
- Kiełbasy
Odsłon: 267



Składniki
- 2 filety z kurczaka (ok. 500-600 g)
- 3 cukinie
- 1 czerwona papryka
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- ok. 100 g tartego żółtego sera
- sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku
- olej do smażenia
Mięso zmielić maszynką (można kupić gotowe mielone). Cukinie przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środki. Oprószyć solą i pieprzem. Marchew zetrzeć na grubej tarce. Paprykę i cebulę pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić pokrojone warzywa i smażyć ok. 10 minut. Następnie przełożyć je na talerz. Na tą samą patelnię przełożyć mięso mielone i smażyć do miękkości. Do usmażonego mięsa dodać warzywa, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Jeszcze chwilkę smażyć. Cukinie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich wypełnić farszem, górę posypać tartym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni góra-dół przez ok. pół godziny. SMACZNEGO!!!
Pyszności:)