Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam wam kolejny przepis na cukinię faszerowaną. Należy do moich ulubionych dań. Z kaszą kuskus smakuje doskonale. Wypróbujcie, bo warto. Ja niedługo robię powtórkę! :-)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9565
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 195
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20830
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9565
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 195
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20830
Składniki
Kaszę przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu
Cukinie myjemy i przekrawamy wzdłuż. Wydrążamy środek z pestkami. Środki cukinii oprószamy solą. Pozostawiamy na ok pół godziny
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego drobno posiekaną cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę razem smażymy
Do cebuli i czosnku dodajemy mielone mięso. Smażymy mieszając, aby nie zbiło się w duże grudki. Mięso solimy i doprawiamy pieprzem
Po 10 minutach smażenia do mięsa dodajemy drobno pokrojoną paprykę i posiekany drobno miąższ z cukinii. Smażymy kolejne 10 minut
Do mięsa dodajemy kolejno sparzonego i obranego ze skórki pomidora, drobno pokrojonego. Dusimy razem, aż pomidor się rozpadnie
Gdy mięso z warzywami odparuje już z płynu do całości dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego rozmieszanego z kilkoma łyżkami wody. Wszystko razem mieszamy
Do mięsa dodajemy teraz kaszę i przyprawy: paprykę mieloną, oregano i bazylię, ewentualnie dosalamy. Mieszamy
Z łódeczek z cukinii wylewamy zebraną w nich wodę i osuszamy ręcznikiem kuchennym ich środek. Cukinie napełniamy farszem z lekką "kopką" i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem
Nafaszerowane cukinie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 35 minut
Po tym czasie uchylamy piekarnik i na farsz nakładamy ser żółty pokrojony w odpowiedniej szerokości paski. Posypujemy delikatnie ostrą papryką w proszku
Ponownie wkładamy naczynie do piekarnika i zapiekamy do momentu, aż ser się roztopi