Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam wam kolejny przepis na cukinię faszerowaną. Należy do moich ulubionych dań. Z kaszą kuskus smakuje doskonale. Wypróbujcie, bo warto. Ja niedługo robię powtórkę! :-)
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 195
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 63
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 184
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 11249
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 193
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 195
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 63
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 184
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 11249
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 193
Składniki
Kaszę przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu
Cukinie myjemy i przekrawamy wzdłuż. Wydrążamy środek z pestkami. Środki cukinii oprószamy solą. Pozostawiamy na ok pół godziny
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego drobno posiekaną cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę razem smażymy
Do cebuli i czosnku dodajemy mielone mięso. Smażymy mieszając, aby nie zbiło się w duże grudki. Mięso solimy i doprawiamy pieprzem
Po 10 minutach smażenia do mięsa dodajemy drobno pokrojoną paprykę i posiekany drobno miąższ z cukinii. Smażymy kolejne 10 minut
Do mięsa dodajemy kolejno sparzonego i obranego ze skórki pomidora, drobno pokrojonego. Dusimy razem, aż pomidor się rozpadnie
Gdy mięso z warzywami odparuje już z płynu do całości dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego rozmieszanego z kilkoma łyżkami wody. Wszystko razem mieszamy
Do mięsa dodajemy teraz kaszę i przyprawy: paprykę mieloną, oregano i bazylię, ewentualnie dosalamy. Mieszamy
Z łódeczek z cukinii wylewamy zebraną w nich wodę i osuszamy ręcznikiem kuchennym ich środek. Cukinie napełniamy farszem z lekką "kopką" i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem
Nafaszerowane cukinie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 35 minut
Po tym czasie uchylamy piekarnik i na farsz nakładamy ser żółty pokrojony w odpowiedniej szerokości paski. Posypujemy delikatnie ostrą papryką w proszku
Ponownie wkładamy naczynie do piekarnika i zapiekamy do momentu, aż ser się roztopi