Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinia faszerowana warzywami i mięsem.

Cukinia faszerowana warzywami i mięsem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 2867

Dodano:

Odsłon: 1757

Danie w sam raz na obiad...

Składniki

  • 3 małe cukinie
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • mrożone warzywa na patelnię
  • 1 szkl. ryżu
  • 1 kostka bulionowa
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 12 plastrów sera żółtego gouda
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Cukinia faszerowana warzywami i mięsem.

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać pokrojone w kostkę mięso. Smażyć do lekkiego zrumienienia.

  2. W międzyczasie ugotować ryż wg. przepisu.

    Cukinię przeciąć na pół, wydrążyć miąższ (nie wyrzucać, dodać do warzyw ), posolić i odstawić - cukinia puści sok, który przed faszerowaniem należy wytrzeć papierowym ręcznikiem.

  3. Do usmażonego kurczaka dodać warzywa, kostkę bulionową i dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Dusić do momentu aż warzywa będą miękkie.

  4. Do uduszonych warzyw dodać wcześniej ugotowany ryż, sól, pieprz i łyżeczkę ziół prowansalskich. Delikatnie wymieszać.

  5. Naczynie żaroodporne posmarować olejem. Na połówki cukinii nakładać farsz, plasterki sera żółtego, następnie układać w naczyniu. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. Po ok. 20 min. odkryć folię i zapiekać 10 min. (czas zapiekania zależy od miękkości cukinii - podałam przypuszczalny czas ).
    Życzę smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń