Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia faszerowana w wersji wegetariańskiej to świetna propozycja na zdrowy i sycący posiłek. Jest pełna warzyw i aromatycznych przypraw, a zapieczona w piekarniku nabiera wyjątkowego smaku i chrupiącej skórki. Możesz przygotować je na rodzinny obiad albo jako kolorowe danie na przyjęcie. To doskonały sposób, by w smaczny sposób zjeść więcej warzyw.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113065
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 792
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 591
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113065
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 792
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 591
Składniki
Umyj cukinie i przekrój wzdłuż na pół. Łyżką wydrąż środek, zostawiając ok. 0,5 cm miąższu przy skórce. Posól delikatnie i odstaw, aby puściły wodę.
Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, marchewkę zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę z czosnkiem, dodaj marchewkę i smaż przez kilka minut. Na końcu dodaj część wydrążonego miąższu z cukinii (drobno posiekany), smaż jeszcze 5 minut. Dodaj ugotowaną kaszę, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Wymieszaj.
Faszeruj połówki cukinii przygotowanym nadzieniem, lekko dociskając. Na wierzchu ułóż kawałki sera feta lub sera koziego.
Ułóż cukinie w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół). Piecz około 25–30 minut, aż cukinia zmięknie, a ser lekko się przyrumieni.
Przed podaniem możesz posypać świeżą natką pietruszki. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.