Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia faszerowana w wersji wegetariańskiej to świetna propozycja na zdrowy i sycący posiłek. Jest pełna warzyw i aromatycznych przypraw, a zapieczona w piekarniku nabiera wyjątkowego smaku i chrupiącej skórki. Możesz przygotować je na rodzinny obiad albo jako kolorowe danie na przyjęcie. To doskonały sposób, by w smaczny sposób zjeść więcej warzyw.
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17121
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3106
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 466
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 146
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 2016
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17121
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3106
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 466
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 146
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 2016
Składniki
Umyj cukinie i przekrój wzdłuż na pół. Łyżką wydrąż środek, zostawiając ok. 0,5 cm miąższu przy skórce. Posól delikatnie i odstaw, aby puściły wodę.
Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, marchewkę zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę z czosnkiem, dodaj marchewkę i smaż przez kilka minut. Na końcu dodaj część wydrążonego miąższu z cukinii (drobno posiekany), smaż jeszcze 5 minut. Dodaj ugotowaną kaszę, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Wymieszaj.
Faszeruj połówki cukinii przygotowanym nadzieniem, lekko dociskając. Na wierzchu ułóż kawałki sera feta lub sera koziego.
Ułóż cukinie w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół). Piecz około 25–30 minut, aż cukinia zmięknie, a ser lekko się przyrumieni.
Przed podaniem możesz posypać świeżą natką pietruszki. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.