Cukinia faszerowana kuskusem z kalafiora i papryką, posypana wegańskim parmezanem. Kalafior można śmiało nazwać jednym z najzdrowszych warzyw. W 100 gramach znajduje się tylko 25 kalorii.
Cukinia kulista faszerowana
Składniki
- 3- 4 okrągłe cukinie
- Kuskus: 1 spory kalafior 1-1,5 łyżki oleju rzepakowego curry 1 łyżeczka harissa 1/2-1 łyżeczli pieprz cytry
- Parmezan : obrane migdały lub płatki migdałowe 1/4 szklanki płatki drożdżowe nieaktywne 1/4 szklanki harissa ok. 1/3
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula. 2-3 ząbki czosnku
- sol, pieprz do smaku
Składniki
- 3- 4 okrągłe cukinie
- Kuskus: 1 spory kalafior 1-1,5 łyżki oleju rzepakowego curry 1 łyżeczka harissa 1/2-1 łyżeczli pieprz cytry
- Parmezan : obrane migdały lub płatki migdałowe 1/4 szklanki płatki drożdżowe nieaktywne 1/4 szklanki harissa ok. 1/3
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula. 2-3 ząbki czosnku
- sol, pieprz do smaku

Etapy przygotowania
Kuskus można zrobić wcześniej, doskonale przechowuje się w lodówce kilka dni. Kalafiora myjemy i osuszamy. Potem usuwamy głąba, dzielimy na różyczki i ew. usuwamy twarde końce. Partiami rozdrabniamy w malakserze na drobną kaszkę. Do szerokiego rondla, saganka lub patelni z pokrywką wlewamy wodę i doprowadzamy do zawrzenia. Dodajemy kalafiora, mieszamy, przykrywamy i dusimy ok. 3-4 minuty. Dobrze jest raz lub dwa razy przemieszać. Gdy kalafior będzie szklisty, dolewamy olej, dajemy przyprawy ( bez natki kolendry ), mieszany i dusimy jeszcze 1-2 minuty. Ściągamy z ognia, studzimy. Parmezan też można zrobić wcześniej i przetrzymuje się dobrze kilka dni. Wszystkie składniki mielimy w młynku do kawy na proszek. z lekkim poślizgiem, żeby nie był suchy. Z cukinii ściąć kapelusze, wydrążyć środek. Wycięty miąższ pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać pokrojoną paprykę , przesmażyć kilka minut. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną cukinię i świeżo zmielony pieprz. Całość poddusić około 5 minut. Wystudzić i wymieszać z kuskusem. Wydrążone cukinie, posolić i nałożyć przestudzony farsz, przykryć czapeczkami, skropić oliwą. Cukinie wstawić do żaroodpornego naczynia posmarowanego oliwą i piec przez 30-40 minut w temperaturze 190-200 stopni. Pod koniec pieczenia zdjęć kapelusz i posypać parmezanem. Podawać gorące.
Przepis w Waszym wykonaniu (11)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 87

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2141

Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Warzywa
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 976
Ostatnio komentowane przepisy
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 87

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2141

Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Warzywa
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 976



Składniki
- 3- 4 okrągłe cukinie
- Kuskus: 1 spory kalafior 1-1,5 łyżki oleju rzepakowego curry 1 łyżeczka harissa 1/2-1 łyżeczli pieprz cytry
- Parmezan : obrane migdały lub płatki migdałowe 1/4 szklanki płatki drożdżowe nieaktywne 1/4 szklanki harissa ok. 1/3
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula. 2-3 ząbki czosnku
- sol, pieprz do smaku
Kuskus można zrobić wcześniej, doskonale przechowuje się w lodówce kilka dni. Kalafiora myjemy i osuszamy. Potem usuwamy głąba, dzielimy na różyczki i ew. usuwamy twarde końce. Partiami rozdrabniamy w malakserze na drobną kaszkę. Do szerokiego rondla, saganka lub patelni z pokrywką wlewamy wodę i doprowadzamy do zawrzenia. Dodajemy kalafiora, mieszamy, przykrywamy i dusimy ok. 3-4 minuty. Dobrze jest raz lub dwa razy przemieszać. Gdy kalafior będzie szklisty, dolewamy olej, dajemy przyprawy ( bez natki kolendry ), mieszany i dusimy jeszcze 1-2 minuty. Ściągamy z ognia, studzimy. Parmezan też można zrobić wcześniej i przetrzymuje się dobrze kilka dni. Wszystkie składniki mielimy w młynku do kawy na proszek. z lekkim poślizgiem, żeby nie był suchy. Z cukinii ściąć kapelusze, wydrążyć środek. Wycięty miąższ pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać pokrojoną paprykę , przesmażyć kilka minut. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną cukinię i świeżo zmielony pieprz. Całość poddusić około 5 minut. Wystudzić i wymieszać z kuskusem. Wydrążone cukinie, posolić i nałożyć przestudzony farsz, przykryć czapeczkami, skropić oliwą. Cukinie wstawić do żaroodpornego naczynia posmarowanego oliwą i piec przez 30-40 minut w temperaturze 190-200 stopni. Pod koniec pieczenia zdjęć kapelusz i posypać parmezanem. Podawać gorące.