Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wersja bez sera, jajek i bułki tartej.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 86
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 150
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 86
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 150
Składniki
Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Czosnek i paprykę chili drobno siekamy. Pomidory kroimy w kostkę (ja używałam mrożonych, ale mogę być świeże lub z puszki). Ja używałam mięsa mielonego wołowego, ale może być też drobiowe lub wieprzowe - według uznania :)
Cukinię wydążamy. Najlepiej zwykłą dużą łyżką. Ja staram się pozbyć jedynie gniazd nasiennych, ale nie wyciągać dużo miąższu. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na patelni na oleju podsmażamy mięso z czosnkiem i cebulą. Dodajemy pieczarki, pomidory, chili, słoiczek przecieru i przyprawy. Zamiast kupnego przecieru, ja używam kwaśno-korzennego domowego przecieru - znajdziecie go w moich przepisach. Do mięsa z warzywami dodajemy ugotowany ryż. Wszystko razem gotujemy bez przykrycia, aż zgęstnieje. Kiedy w farszu nie będzie już wody nakładamy go do cukinii.
Cukinię wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Na dużą cukinię powinno wystarczyć 15-20 minut. Moja była w piekarniku 20 minut, ponieważ lubimy przypieczoną. Jedna cukinia wystarcza spokojnie dla 4 głodnych osób