Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinia nadziewana ryżem, mięsem i pieczarkami

Cukinia nadziewana ryżem, mięsem i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 145 Ocena: 1173

Dodano:

Odsłon: 404

Wersja bez sera, jajek i bułki tartej.

Składniki

  • Cukinia - jedna duża
  • Mięso mielone - 500g (może być drobiowe, wieprzowe, wołowe)
  • Pieczarki - 250g
  • Pomidory - 500g
  • Ryż - 100g
  • Przecier pomidorowy
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Przyprawy - pieprz, sól, papryka słodka i ostra
  • Cebula - 1 szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Papryka chili
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Czosnek i paprykę chili drobno siekamy. Pomidory kroimy w kostkę (ja używałam mrożonych, ale mogę być świeże lub z puszki).
    Ja używałam mięsa mielonego wołowego, ale może być też drobiowe lub wieprzowe - według uznania :)

  2. Cukinię wydążamy. Najlepiej zwykłą dużą łyżką. Ja staram się pozbyć jedynie gniazd nasiennych, ale nie wyciągać dużo miąższu.
    Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

  3. Na patelni na oleju podsmażamy mięso z czosnkiem i cebulą. Dodajemy pieczarki, pomidory, chili, słoiczek przecieru i przyprawy. Zamiast kupnego przecieru, ja używam kwaśno-korzennego domowego przecieru - znajdziecie go w moich przepisach.
    Do mięsa z warzywami dodajemy ugotowany ryż. Wszystko razem gotujemy bez przykrycia, aż zgęstnieje.
    Kiedy w farszu nie będzie już wody nakładamy go do cukinii.

  4. Cukinię wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Na dużą cukinię powinno wystarczyć 15-20 minut. Moja była w piekarniku 20 minut, ponieważ lubimy przypieczoną.

    Jedna cukinia wystarcza spokojnie dla 4 głodnych osób

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń