Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinia nadziewana soczewicą,kukurydzą i porem.

Cukinia nadziewana soczewicą,kukurydzą i porem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 1972

Dodano:

Odsłon: 280

Nadziewana cukinia jest pyszna, każdy to wie :) Czasem lubimy zjeść cukinię z mięsem, ale wersja bez mięska też jest super. Dużo smaku dają dodatki: dip czosnkowy, świeży szczypiorek i moje ulubione suszone pomidory. Polecam!

Składniki

  • cukinia zielona
  • pół puszki kukurydzy
  • 1 cebula
  • pół pora
  • pół szklanki czerwonej łuskanej soczewicy
  • żółty ser- kawałeczek
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3-4 suszone pomidory
  • przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, tymianek suszony,pieprz kolorowy
  • dip czosnkowy - jogurt naturalny, czosnek granulowany, sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • pęczek szczypiorku
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotować farsz: Pół szklanki soczewicy przepłukać, wrzucić do wrzącej wody i ugotować - ok.15 minut, nie dłużej. Cebulkę pokroić i zeszklić. Dorzucić pokrojonego drobno pora i razem przesmażyć. Posolić. Do soczewicy dołożyć pora i cebulkę, kukurydzę, łyżkę koncentratu pomidorowego. Wszystko razem dokładnie wymieszać i przyprawić obficie tymiankiem, pieprzem i solą do smaku. Cukinię obrać, przekroić, pogotować przez około 6 minut (aby ją zmiękczyć), wydrążyć miąższ tworząc łódeczkę. Nałożyć do naszej łódeczki przygotowane nadzienie, posypać startym żółtym serem, położyć na każdą po kilka cząstek suszonego pomidora.

  2. Włożyć do piekarnika na około 25 minut - temp. 175 stopni. Wyjąć, podawać w towarzystwie dipu czosnkowego i dużej ilości aromatycznego szczypiorku. Pyszne, zdrowe kolorowe! Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń