Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna propozycja na lekki, letni obiad. W tym przepisie najlepiej sprawdzą się małe, młode cukinie, które można szybko upiec w piekarniku. Skład farszu możecie dowolnie modyfikować według własnych upodobań. Jest to świetny sposób na przemycenie dziennej porcji warzyw w diecie, zwłaszcza u dzieci. Skorzystacie z naszego przepisu i sprawdźcie, jak z prostych składników wyczarować to obłędnie smaczne danie.
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 1966
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2545
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 512
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52623
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 581
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 1966
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2545
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 512
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52623
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 581
Składniki
Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na dwie części. wydrążamy gniazda nasienne.
Ryż gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie przez około 7 minut.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce i przerzucamy na patelnię. Paprykę, myjemy kroimy w kostkę i dodajemy do marchewki. Całość podsmażamy przez około 10 minut. Pomidory obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię. Krótko dusimy. Na koniec do warzyw dodajemy podgotowany ryż. Składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Cukinie faszerujemy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 30 minut.
Ser mozzarella ścieramy na tarce. Cukinie wyciągamy z piernika i posypujemy nim faszerowane cukinie. Cukinie pieczemy przez kolejne 5-10 minut.
Upieczone cukinie serwujemy na ciepło w towarzystwie ulubionego sosu.