Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna propozycja na lekki, letni obiad. W tym przepisie najlepiej sprawdzą się małe, młode cukinie, które można szybko upiec w piekarniku. Skład farszu możecie dowolnie modyfikować według własnych upodobań. Jest to świetny sposób na przemycenie dziennej porcji warzyw w diecie, zwłaszcza u dzieci. Skorzystacie z naszego przepisu i sprawdźcie, jak z prostych składników wyczarować to obłędnie smaczne danie.
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1023
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4429
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 454
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2845
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38749
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1023
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4429
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 454
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2845
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38749
Składniki
Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na dwie części. wydrążamy gniazda nasienne.
Ryż gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie przez około 7 minut.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce i przerzucamy na patelnię. Paprykę, myjemy kroimy w kostkę i dodajemy do marchewki. Całość podsmażamy przez około 10 minut. Pomidory obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię. Krótko dusimy. Na koniec do warzyw dodajemy podgotowany ryż. Składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Cukinie faszerujemy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 30 minut.
Ser mozzarella ścieramy na tarce. Cukinie wyciągamy z piernika i posypujemy nim faszerowane cukinie. Cukinie pieczemy przez kolejne 5-10 minut.
Upieczone cukinie serwujemy na ciepło w towarzystwie ulubionego sosu.