Smaczna propozycja na lekki, letni obiad. W tym przepisie najlepiej sprawdzą się małe, młode cukinie, które można szybko upiec w piekarniku. Skład farszu możecie dowolnie modyfikować według własnych upodobań. Jest to świetny sposób na przemycenie dziennej porcji warzyw w diecie, zwłaszcza u dzieci. Skorzystacie z naszego przepisu i sprawdźcie, jak z prostych składników wyczarować to obłędnie smaczne danie.
Cukinia nadziewana warzywami i mozzarellą
Składniki
- 2 małe cukinie
- cebula
- woreczek ryżu
- 2 młode marchewki
- papryka czerwona
- 3 pomidory
- 200 g sera mozzarella
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
Składniki
- 2 małe cukinie
- cebula
- woreczek ryżu
- 2 młode marchewki
- papryka czerwona
- 3 pomidory
- 200 g sera mozzarella
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia

Etapy przygotowania
Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na dwie części. wydrążamy gniazda nasienne.
Ryż gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie przez około 7 minut.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce i przerzucamy na patelnię. Paprykę, myjemy kroimy w kostkę i dodajemy do marchewki. Całość podsmażamy przez około 10 minut. Pomidory obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię. Krótko dusimy. Na koniec do warzyw dodajemy podgotowany ryż. Składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Cukinie faszerujemy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 30 minut.
Ser mozzarella ścieramy na tarce. Cukinie wyciągamy z piernika i posypujemy nim faszerowane cukinie. Cukinie pieczemy przez kolejne 5-10 minut.
Upieczone cukinie serwujemy na ciepło w towarzystwie ulubionego sosu.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 666
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 666



Składniki
- 2 małe cukinie
- cebula
- woreczek ryżu
- 2 młode marchewki
- papryka czerwona
- 3 pomidory
- 200 g sera mozzarella
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na dwie części. wydrążamy gniazda nasienne.
Ryż gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie przez około 7 minut.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce i przerzucamy na patelnię. Paprykę, myjemy kroimy w kostkę i dodajemy do marchewki. Całość podsmażamy przez około 10 minut. Pomidory obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię. Krótko dusimy. Na koniec do warzyw dodajemy podgotowany ryż. Składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Cukinie faszerujemy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 30 minut.
Ser mozzarella ścieramy na tarce. Cukinie wyciągamy z piernika i posypujemy nim faszerowane cukinie. Cukinie pieczemy przez kolejne 5-10 minut.
Upieczone cukinie serwujemy na ciepło w towarzystwie ulubionego sosu.
Moje smaki :)
Pyszotka:)