Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia panierowana to po prostu “kotlety schabowe z cukinii”, czyli smaczne warzywo smażone w panierce. Każdy chyba wie, jak się panieruje i smaży kotlety schabowe i z cukinią jest podobnie, ale warto wiedzieć, że to warzywo wymaga dość specjalnego traktowania, jeśli ma być naprawdę smaczne. Nie wystarczy odrobina soli i pieprzu jak do schaboszczaka, bo cukinia jest bardzo delikatnym, a nawet trochę mdłym w smaku warzywem, więc wymaga dodania charakteru, “wyrazu”. Jak więc sprawić, aby panierowana cukinia była naprawdę pyszna?
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 54
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 2868
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 156
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 54
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 2868
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 156
Składniki
Cukinia jest ważna. Powinna być młoda, ponieważ wtedy nie trzeba z niej usuwać pestek i skórki. Ale i nieco starsza się nada, jeśli akurat taką masz. Po obraniu ze skóry i pestek uzyskasz gustowne krążki, czyli pierścienie wyglądające jak obwarzanki. One też mają swój urok! Aha, jeszcze jedno – młodą cukinię można pokroić zarówno wszerz, jak i wzdłuż na plastry grubości około centymetra. W rezultacie otrzymasz kółka albo kawałki w postaci długich pasków.
Nie mniej ważna jest przyprawa. Musi być aromatyczna, może być dość pikantna i odpowiednio słona. Tą przyprawą należy obficie posypać plastry cukinii. To właśnie jest sekret smacznej cukinii w panierce, która nie jest jałowa i mdła. Warzywo ma być naprawdę porządnie obsypane, ja ten stan nazywam “przeprzyprawione”. Powinno wyglądać jak na zdjęciu.
Teraz przygotuj trzy naczynia (miseczki, talerze, tacki – zależnie od potrzeb i kształtu cukinii). Do pierwszego wsyp mąkę, a jej ilość zależy od ilości cukinii do panierowania. Zacznij od dwóch łyżek i w razie potrzeby dodaj więcej mąki. Do drugiego wbij dwa jajka, dodaj dwie łyżki zimnej wody i szczyptę soli. Roztrzep jaja widelcem lub trzepaczką. Do trzeciego naczynia wsyp bułkę tartą.
Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia. Powinna być mniej więcej centymetrowa warstwa oleju. "Przeprzyprawione" plastry cukinii obtaczaj kolejno w mące,
potem w jajku
i na koniec w bułce tartej.
Układaj na patelni z gorącym olejem i smaż z obu stron na rumiany kolor.
Wykładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, a następnie podawaj na stół.
UWAGA – w ten sam sposób możesz usmażyć kabaczki albo patisony, będą równie smaczne.
To jest pyszne, smacznego!