Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia panierowana to po prostu “kotlety schabowe z cukinii”, czyli smaczne warzywo smażone w panierce. Każdy chyba wie, jak się panieruje i smaży kotlety schabowe i z cukinią jest podobnie, ale warto wiedzieć, że to warzywo wymaga dość specjalnego traktowania, jeśli ma być naprawdę smaczne. Nie wystarczy odrobina soli i pieprzu jak do schaboszczaka, bo cukinia jest bardzo delikatnym, a nawet trochę mdłym w smaku warzywem, więc wymaga dodania charakteru, “wyrazu”. Jak więc sprawić, aby panierowana cukinia była naprawdę pyszna?
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2047
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 303
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 860
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 998
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 312
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2047
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 303
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 860
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 998
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 312
Składniki
Cukinia jest ważna. Powinna być młoda, ponieważ wtedy nie trzeba z niej usuwać pestek i skórki. Ale i nieco starsza się nada, jeśli akurat taką masz. Po obraniu ze skóry i pestek uzyskasz gustowne krążki, czyli pierścienie wyglądające jak obwarzanki. One też mają swój urok! Aha, jeszcze jedno – młodą cukinię można pokroić zarówno wszerz, jak i wzdłuż na plastry grubości około centymetra. W rezultacie otrzymasz kółka albo kawałki w postaci długich pasków.
Nie mniej ważna jest przyprawa. Musi być aromatyczna, może być dość pikantna i odpowiednio słona. Tą przyprawą należy obficie posypać plastry cukinii. To właśnie jest sekret smacznej cukinii w panierce, która nie jest jałowa i mdła. Warzywo ma być naprawdę porządnie obsypane, ja ten stan nazywam “przeprzyprawione”. Powinno wyglądać jak na zdjęciu.
Teraz przygotuj trzy naczynia (miseczki, talerze, tacki – zależnie od potrzeb i kształtu cukinii). Do pierwszego wsyp mąkę, a jej ilość zależy od ilości cukinii do panierowania. Zacznij od dwóch łyżek i w razie potrzeby dodaj więcej mąki. Do drugiego wbij dwa jajka, dodaj dwie łyżki zimnej wody i szczyptę soli. Roztrzep jaja widelcem lub trzepaczką. Do trzeciego naczynia wsyp bułkę tartą.
Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia. Powinna być mniej więcej centymetrowa warstwa oleju. "Przeprzyprawione" plastry cukinii obtaczaj kolejno w mące,
potem w jajku
i na koniec w bułce tartej.
Układaj na patelni z gorącym olejem i smaż z obu stron na rumiany kolor.
Wykładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, a następnie podawaj na stół.
UWAGA – w ten sam sposób możesz usmażyć kabaczki albo patisony, będą równie smaczne.
To jest pyszne, smacznego!