Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotleciki z cukinii w chrupiącej panierce możemy podać jako przekąskę lub z dodatkami jako danie główne. W sezonie na to pyszne warzywo warto przyrządzać różne smakowite cukiniowe potrawy. Nam bardzo smakują talarki z cukinii smażone na patelni jak kotlety schabowe. Ważne, aby używać do ich przyrządzenia młodą cukinię. W lipcu i sierpniu mamy jej pod dostatkiem.
Aromatyczna surówka z białej rzepy i mango – prosty i szybki przepis
Odsłon: 108
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 553
Przystawka dla tych, którzy lubią ser pleśniowy. Doskonale połączenie, które...
Odsłon: 87
Aromatyczna surówka z białej rzepy i mango – prosty i szybki przepis
Odsłon: 108
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 553
Przystawka dla tych, którzy lubią ser pleśniowy. Doskonale połączenie, które...
Odsłon: 87
Składniki
Cukinię myjemy, wycieramy do sucha i kroimy w plasterki grubości centymetra. Układamy na talerzu, obficie posypujemy pieprzem i solą z obu stron. Odkładamy na chwilę, aby cukinia puściła sok. Jajko roztrzepujemy i łączymy z serem. Obok przygotowujemy bułkę tartą.
Na patelni rozgrzewamy olej. Cukinię oprószamy mąką, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Układamy na rozgrzanym tłuszczu i smażymy tak jak kotlety. Najpierw na dużym ogniu przyrumieniamy z jednej strony, przekładamy na drugą i zmniejszamy ogień. Dosmażamy talarki cukinii powoli na rumiano około 4-5 minut.
Usmażoną cukinię zdejmujemy z patelni i osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Cukinia w serowej panierce gotowa!