Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia to warzywo, które nadaje się praktycznie do wszystkiego: doskonała do faszerowania, pyszna na surówkę, znakomita do zupy oraz rewelacyjna do gulaszu. Tym razem proponuję cukinię w sosie śmietanowo-serowym z delikatną nutką czosnku, podaną z kaszą gryczaną.
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 939
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 71
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 432
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 149
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 939
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 71
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 432
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 149
Składniki
Na patelni rozgrzewamy masło. Czosnek i cebulę obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na patelnię z tłuszczem i podsmażamy często mieszając by czosnek się nie przypalił. Cukinie obieramy, jeśli ma dużo nasion wycinamy je a miąższ kroimy w pół plastry i dodajemy na patelnię. Dusimy do czasu aż będzie odpowiednio miękka /jedni wolą lekko twardą a inni prawie papkę/.
Do miękkiej cukinii dodajemy śmietanę, serek topiony /może być paprykowy, ziołowy lub śmietankowy/ i doprawiamy do smaku. Wszystko mocno podgrzewamy i mieszamy do czasu aż ser się roztopi, połączy ze śmietaną tworząc jednolity sos. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Porcja kaszy podajemy polane przygotowanym sosem z cukinią.