Dania główne Przepis na:
Curry dyniowe z kurczakiem

Przepisów i artykułów: 232 Ocena: 2669
Dodano: 12.11.2019
Odsłon: 285
Składniki
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- podwójna pierś z kurczaka
- 2/3 kg dyni
- 400 ml mleczka kokosowego
- szklanka rosołku
- 3 liście limonki
- łodyga trawy cytrynowej
- papryczka chilli
- dwie łyżki sosu sojowego
- łyżka sosu rybnego
- łyżeczka cukru brązowego
- 2-3 łyżki soku z cytryny lub limonki
- garść kolendry
- garść orzeszków nerkowca lub ziemnych
5-6 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Pokroić kurczaka i dynię w kostkę, cebulę w kosteczkę a czosnek posiekać. Podsmażyć na oleju cebulę i czosnek, dodać pastę curry, chwilę przesmażyć i dodać kurczaka. Podsmażyć kilka minut kurczaka, dodać dynię, zalać rosołkiem i mlekiem kokosowym. Dorzucić liście limonki i przekrojoną na 4 części (wzdłóż) trawę cytrynową. Gotować wszystko, mieszając od czasu do czasu, aż dnia będzie miękka ale nie rozpadająca się ( ok 10-15 minut).
-
5 minut przed końcem dodać pokrojoną w drobną kosteczkę chilli. Doprawić sosami, cukrem i sosem z cytryny. Przed podaniem wyciągnąć liście limonki i trawę cytrynową.
Podawać z ryżem jaśminowym, posypane pokruszonymi orzechami i kolendrą.
Komentarze do przepisu (2)

SprytnaChochla 13 listopadaZgłoś do usunięcia
Super!1 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 13 listopadaZgłoś do usunięcia
Pyszotka;)1 Kto głosował? | Odpowiedz