Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 03-12-2017
Rozgrzewające, tajskie curry z bakłażanem i dynią. z dodatkiem mleka kokosowego i orzeszków ziemnych.
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 91
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 193
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 91
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 193
Składniki
klażany pokroić na grube plastry i obsypać solą. Dynię pokroić w kostkę. Cebule posiekać, czosnek pokroić na cienkie plasterki, imbir zetrzeć. Bakłażna wytrzeć z wody i pokroić w kostkę.
W dużym woku ( albo w szerokim garnku z grubym dnem) rozgrzać 4 łyżki oleju. Wrzucić bakłażana, rozmieszać z olejem i smażyć mieszając przez ok 10 minut, aż bakłażan się zarumieni - przełożyć do miski. Wlać pozostały olej, dodać cebulę i chwilę smażyć, wrzucić czosnek i imbir i chwilę podsmażyć. Dodać pastę i zmieszać z cebulą, dodać kawałki dyni, wymieszać i chwilę podsmażyć. Wlać rosołek i zagotować, dodać soczewicę i liście limonki. Gotować 10 minut, wrzucić bakłażany i wlać mleko kokosowe. Gotować aż dynia zmięknie, Na koniec dodać szpinak.
Doprawić sosem sojowym, sosem rybnym limonką i cukrem. Można podawać z ryżem jaśminowym, makaronem ryzowym i kolendrą.