Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 03-12-2017
Rozgrzewające, tajskie curry z bakłażanem i dynią. z dodatkiem mleka kokosowego i orzeszków ziemnych.
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 211
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 64
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 20
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 16
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 211
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 64
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 20
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 16
Składniki
klażany pokroić na grube plastry i obsypać solą. Dynię pokroić w kostkę. Cebule posiekać, czosnek pokroić na cienkie plasterki, imbir zetrzeć. Bakłażna wytrzeć z wody i pokroić w kostkę.
W dużym woku ( albo w szerokim garnku z grubym dnem) rozgrzać 4 łyżki oleju. Wrzucić bakłażana, rozmieszać z olejem i smażyć mieszając przez ok 10 minut, aż bakłażan się zarumieni - przełożyć do miski. Wlać pozostały olej, dodać cebulę i chwilę smażyć, wrzucić czosnek i imbir i chwilę podsmażyć. Dodać pastę i zmieszać z cebulą, dodać kawałki dyni, wymieszać i chwilę podsmażyć. Wlać rosołek i zagotować, dodać soczewicę i liście limonki. Gotować 10 minut, wrzucić bakłażany i wlać mleko kokosowe. Gotować aż dynia zmięknie, Na koniec dodać szpinak.
Doprawić sosem sojowym, sosem rybnym limonką i cukrem. Można podawać z ryżem jaśminowym, makaronem ryzowym i kolendrą.