Do góry

Dania główne Przepis na:

Curry z bakłażanem, dynią i orzeszkami

Przepis dnia 2017-12-03
Curry z bakłażanem, dynią i orzeszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 301 Ocena: 3427

Dodano:

Odsłon: 401

Rozgrzewające, tajskie curry z bakłażanem i dynią. z dodatkiem mleka kokosowego i orzeszków ziemnych.

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 6 łyżek oleju
  • 1 kg dyni
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (4 cm)
  • 1 czubata łyżka czerwonej pasty curry
  • 1litr wywaru warzywnego
  • 1 puszka ( 400 ml) mleka kokosowego
  • 2 listki limonki
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • dwie garście liści szpinaku (może być też mrożony
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • sok z połowy limonk
  • 1 łyżeczka cukru
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Curry z bakłażanem, dynią i orzeszkami

Przygotowanie

  1. klażany pokroić na grube plastry i obsypać solą.
    Dynię pokroić w kostkę.
    Cebule posiekać, czosnek pokroić na cienkie plasterki, imbir zetrzeć.
    Bakłażna wytrzeć z wody i pokroić w kostkę.

  2. W dużym woku ( albo w szerokim garnku z grubym dnem) rozgrzać 4 łyżki oleju.
    Wrzucić bakłażana, rozmieszać z olejem i smażyć mieszając przez ok 10 minut, aż bakłażan się zarumieni - przełożyć do miski.
    Wlać pozostały olej, dodać cebulę i chwilę smażyć, wrzucić czosnek i imbir i chwilę podsmażyć.
    Dodać pastę i zmieszać z cebulą, dodać kawałki dyni, wymieszać i chwilę podsmażyć.
    Wlać rosołek i zagotować, dodać soczewicę i liście limonki.
    Gotować 10 minut, wrzucić bakłażany i wlać mleko kokosowe. Gotować aż dynia zmięknie,
    Na koniec dodać szpinak.

  3. Doprawić sosem sojowym, sosem rybnym limonką i cukrem.
    Można podawać z ryżem jaśminowym, makaronem ryzowym i kolendrą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń