Do góry

Dania główne Przepis na:

Curry z dynią i soczewicą

Przepis dnia 2019-05-09
Curry z dynią i soczewicą

Autor:

Przepisów i artykułów: 217 Ocena: 2524

Dodano:

Odsłon: 4036

Aromatyczne curry z dynią, soczewicą i papryką z mleczkiem kokosowym. Pyszne z ryżem lub makaronem ryżowym. A że maj póki co zimny to przyda się takie rozgrzewające danie

Składniki

  • 2 cebule
  • 600 g obranej dyni
  • 1 papryka
  • 1 papryczka chilli
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 szklanka soczewicy zielonej
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • sok z połowy limonki
  • 3 łyżki sosy sojowego
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
    Dynię pokroić w kostkę, paprykę w kawałki, chilli drobno posiekać
    W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć 5 minut, dodać czosnek, smażyć kolejne 2 minuty.
    Do garnka wsypać curry, kolendrę, cynamon, kurkumę i paprykę, papryczkę chilli- wymieszać.
    Dodać dynię i paprykę, wymieszać z przyprawami.

  2. Dodać soczewicę i zalać 4 wodą, żeby przykrywała całość.
    Gotować 25 minut aż dynia i soczewica zmiękną.
    Dodać przecier, mleczko kokosowe i tahini, gotować kolejne 5 minut.
    Doprawić syropem z agawy, limonką i sosem sojowym.
    Podawać z ryżem, posypane kolendrą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń