Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Curry z kalafiora to pyszne danie wegetariańskie, które można przyrządzić w zaledwie pół godziny. Całość jest niezwykle aromatyczna, pełna smaków i przypraw. To prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników kuchni orientalnej, szczególnie nieco pikantniejszej. Choć najlepiej potrawa smakuje od razu po przygotowaniu, możesz także przyrządzić większą porcję i odgrzać ją następnego dnia.
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 202
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22448
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 229
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 202
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22448
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 229
Składniki
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj nasiona kminku i smaż przez 30 sekund. Cebulę drobno posiekaj i przełóż na patelnię. Gotuj pod przykryciem przez 1 minutę. Dodaj imbir, czosnek i pokrojone w kostkę pomidory. Trzymaj na ogniu przez kolejną minutę. Dodaj kurkumę, chili, kolendrę, garam masala, curry i sól.
Ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Kalafiora podziel na mniejsze różyczki. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w kostkę podobnej wielkości.
Dołóż warzywa na patelnię i podlej wodą. Wymieszaj i przykryj pokrywką. Duś curry z kalafiora przez ok. 15 minut do miękkości wszystkich warzyw. Od czasu do czasu mieszaj. Danie podawaj na gorąco, udekorowane listkami natki pietruszki. Najlepiej smakuje z dodatkiem ryżu, chlebka naan lub pity.