Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Curry z kalafiora to pyszne danie wegetariańskie, które można przyrządzić w zaledwie pół godziny. Całość jest niezwykle aromatyczna, pełna smaków i przypraw. To prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników kuchni orientalnej, szczególnie nieco pikantniejszej. Choć najlepiej potrawa smakuje od razu po przygotowaniu, możesz także przyrządzić większą porcję i odgrzać ją następnego dnia.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19982
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 523
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 592
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7011
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244446
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19982
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 523
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 592
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7011
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244446
Składniki
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj nasiona kminku i smaż przez 30 sekund. Cebulę drobno posiekaj i przełóż na patelnię. Gotuj pod przykryciem przez 1 minutę. Dodaj imbir, czosnek i pokrojone w kostkę pomidory. Trzymaj na ogniu przez kolejną minutę. Dodaj kurkumę, chili, kolendrę, garam masala, curry i sól.
Ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Kalafiora podziel na mniejsze różyczki. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w kostkę podobnej wielkości.
Dołóż warzywa na patelnię i podlej wodą. Wymieszaj i przykryj pokrywką. Duś curry z kalafiora przez ok. 15 minut do miękkości wszystkich warzyw. Od czasu do czasu mieszaj. Danie podawaj na gorąco, udekorowane listkami natki pietruszki. Najlepiej smakuje z dodatkiem ryżu, chlebka naan lub pity.