Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś danie z kuchni indyjskiej czyli curry. Szperałam w internecie i szukałam różnych przepisów i znalazłam prosty i smaczny przepis. Ale muszę przyznać, że dobrze że dałam mniej przypraw bo chyba byśmy tego nie zjedli. Było tak ostre, że w oryginalnej wersji to już nie do przełknięcia. Wiem, że kuchnia indyjska jest ostra, ale że aż tak ? Curry podałam z ryżem.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 353
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 48
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 372
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 353
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 48
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 372
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Składniki
Piersi umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem, wymieszać. W małej miseczce wymieszać chili, pieprz cayenne, czosnek, skórkę z cytryny, imbir, sok z cytryny i olej i tak przygotowaną mieszankę dodać do kurczaka. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Na oleju kokosowym podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać zamarynowane mięso i mieszając smażyć dwie minuty.
Potem dodać kurkumę i curry oraz cukier i dalej smażyć przez chwilę mieszając. Na koniec dodać śmietanę. Gotować na małym ogniu przez około 5 minut, często mieszając. W razie konieczności poprawić jeszcze do smaku pieprzem kajeńskim oraz solą. Curry podawać z ryżem lub chlebkiem naan albo pieczonymi ziemniakami.