Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krewetki, choć wciąż wydają się daniem egzotycznym, to jednak coraz częściej pojawiają się na polskich stołach. Warto wiedzieć, jak je odpowiednio przyrządzić, żeby były soczyste i delikatne. Przepis na to danie pochodzi z 17. odcinka programu „Para do gara. Ona mówi, on gotuje”.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15515
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15515
Składniki
Gotujemy w osolonej wodzie ryż.
Wlewamy do garnka ok 100 ml wody, stawiamy na minimalnym ogniu, dodajemy przekrojoną na pół i delikatnie rozbitą trawę cytrynową, kilka kropli oleju sezamowego, liście kaffiru, bulion i następnie całość gotujemy. Później wrzucamy pasty, mieszamy i dodajemy wszystkie przyprawy oraz sos sojowy. Dusimy całość ok 2 min mieszając aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Jak sos delikatnie zacznie się gotować dolewamy mleko kokosowe. Zostawiamy całość na ogniu jeszcze ok 3 min, by sos nieco zgęstniał.
Kroimy wszystkie warzywa do curry i je podsmażamy na rozgrzanej wcześniej patelni na oliwie Pomace. Jak się zarumienią, zalewamy sosem curry i mieszamy aż wszystkie składniki idealnie się ze sobą połączą.
Ubijamy bitą śmietanę i wkładamy ją do lodówki, w tym samym czasie wszystkie skorupy, pancerze i głowy krewetek przesmażamy na maśle lub oliwie z oliwek w garnku. Dodajemy liść kaffiru, sól, pieprz, pomidor i zalewamy delikatnie wodą. Jak się zagotuje odstawiamy na chłodzenie. Wystudzony doprawiony wywar przecedzamy (by pozbyć się skorup, pancerzy i liści) i łączymy z bitą śmietaną delikatnie mieszając.
Oczyszczone krewetki obsmażyć krótko na patelni grillowej z niewielką ilością masła z każdej strony po minucie.