Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś już sobota a mnie jak zwykle klei się robota jakoś złapałam wenę i znowu mam chęci na gotowanie. Tak więc dziś wymyśliłam ćwiartki kurczaka natarte majerankiem i upieczone w piekarniku, troszkę ponad godzina i obiadek pyszny wykonany a domownicy uszczęśliwieni, zwłaszcza mąż bo on jest mięsożercą ????, jak dla mnie mogłoby nie być mięsa. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1330
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1758
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9079
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1330
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1758
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9079
Składniki
Przygotować ćwiartki z kurczaka umyć je i osuszyć na durszlaku lub za pomocą ręcznika kuchennego. Osuszone ćwiartki ponacinać nożem w dwóch miejscach. Przygotować przyprawę. Do przygotowanych ćwiartek wsypać majeranek, przyprawę do kurczaka, wlać olej i dodać pokrojony w drobną kostkę czosnek. Całość dokładnie wetrzeć w ćwiartki i odczekać 15 minut.
Po wyznaczonym czasie ułożyć ćwiartki na dowolnej blaszce z całą zawartością z miski i wstawić do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawić na 200 stopni i piec godzinę plus 10 minut na rozgrzanie się piekarnika, odwracając mięso ze dwa razy. Po podanym czasie odwrócić ćwiartki skórą ku górze nastawić piekarnik na 250 stopni i zapiec przez 10 minut aby skórka była rumiana i chrupiąca. ( Jeżeli ktoś nie ma piekarnika z mocą 250 to wtedy podpiec na 230 przez 20 minut ).
Upieczone chrupiące ćwiartki z kurczaka podałam z ziemniakami okraszonymi lekko tłuszczem z pieczonego kurczaka oraz surówka z sałaty masłowej na słodko kwaśno ze śmietaną. Ćwiartki wyszły tak idealne że mięso za dotknięciem widelca samo oddzielało się od kości. Jak to mówią można zjeść tanio i dobrze.