Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś już sobota a mnie jak zwykle klei się robota jakoś złapałam wenę i znowu mam chęci na gotowanie. Tak więc dziś wymyśliłam ćwiartki kurczaka natarte majerankiem i upieczone w piekarniku, troszkę ponad godzina i obiadek pyszny wykonany a domownicy uszczęśliwieni, zwłaszcza mąż bo on jest mięsożercą ????, jak dla mnie mogłoby nie być mięsa. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 510
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1370
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 96
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 380
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 510
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1370
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 96
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 380
Składniki
Przygotować ćwiartki z kurczaka umyć je i osuszyć na durszlaku lub za pomocą ręcznika kuchennego. Osuszone ćwiartki ponacinać nożem w dwóch miejscach. Przygotować przyprawę. Do przygotowanych ćwiartek wsypać majeranek, przyprawę do kurczaka, wlać olej i dodać pokrojony w drobną kostkę czosnek. Całość dokładnie wetrzeć w ćwiartki i odczekać 15 minut.
Po wyznaczonym czasie ułożyć ćwiartki na dowolnej blaszce z całą zawartością z miski i wstawić do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawić na 200 stopni i piec godzinę plus 10 minut na rozgrzanie się piekarnika, odwracając mięso ze dwa razy. Po podanym czasie odwrócić ćwiartki skórą ku górze nastawić piekarnik na 250 stopni i zapiec przez 10 minut aby skórka była rumiana i chrupiąca. ( Jeżeli ktoś nie ma piekarnika z mocą 250 to wtedy podpiec na 230 przez 20 minut ).
Upieczone chrupiące ćwiartki z kurczaka podałam z ziemniakami okraszonymi lekko tłuszczem z pieczonego kurczaka oraz surówka z sałaty masłowej na słodko kwaśno ze śmietaną. Ćwiartki wyszły tak idealne że mięso za dotknięciem widelca samo oddzielało się od kości. Jak to mówią można zjeść tanio i dobrze.