Do góry

Dania główne Przepis na:

Ćwiartki z kurczaka pieczone.

Ćwiartki z kurczaka pieczone.

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 2830

Dodano:

Odsłon: 286

Zaproponuję dziś kurczaka a mianowicie ćwiartki z kurczaka pieczone w naczyniu żaroodpornym. Ćwiartki to chyba najprostsze danie jakie można zrobić, moim zdaniem zrobi je każdy, wystarczy tylko dobrać przyprawy no i mieć piekarnik. A obiad będzie gotowy w dwie godzinki. Czy zgodzicie się ze mną ?

Składniki

  • 1,5 kg ćwiartek z kurczaka,
  • 2 szczypty bazylii,
  • 1 łyżka przyprawy staropolska do mięs i drobiu,
  • 1 czubata łyżka przyprawy do kurczaka,
  • 3 łyżki oleju.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ćwiartki z kurczaka pieczone.

Przygotowanie

  1. Ćwiartki z kurczaka podzielić na części i umyć, odlać wodę. Następnie dodać wszystkie przyprawy i olej dokładnie wymieszać aby przyprawy przeszły w mięso odstawić na 10 minut żeby wszystkie przyprawy z olejem wchłonęły się w mięso.

  2. Gdy mięso odstało już swój czas, przełożyć je do naczynia żaroodpornego z całą zawartością a mianowicie z sokiem - wodą która się pojawi. Tak przygotowane ćwiartki z kurczaka wstawić do piekarnika ustawić go na 200 stopni i piec przez dwie godziny, 25 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę z naczynia, a 10 minut przed końcem temperaturę zwiększyć do 220 stopni i podpiec ładnie skórkę.

  3. Tak przygotowane ćwiartki podałam z ziemniakami polanymi tłuszczem z kurczaka posypane świeżym koperkiem oraz surówka ze szczypiorku, rzodkiewki i pomidora ze śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń