Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaproponuję dziś kurczaka a mianowicie ćwiartki z kurczaka pieczone w naczyniu żaroodpornym. Ćwiartki to chyba najprostsze danie jakie można zrobić, moim zdaniem zrobi je każdy, wystarczy tylko dobrać przyprawy no i mieć piekarnik. A obiad będzie gotowy w dwie godzinki. Czy zgodzicie się ze mną ?
Przepis na pieczone roladki drobiowe zawijane w plastry policzków wieprzowych...
Odsłon: 47
Przepyszny i chrupiący schabowy podany z ziemniakami, koperkiem i sałatą z wł...
Odsłon: 413
Przepis na pieczone roladki drobiowe zawijane w plastry policzków wieprzowych...
Odsłon: 47
Przepyszny i chrupiący schabowy podany z ziemniakami, koperkiem i sałatą z wł...
Odsłon: 413
Składniki
Ćwiartki z kurczaka podzielić na części i umyć, odlać wodę. Następnie dodać wszystkie przyprawy i olej dokładnie wymieszać aby przyprawy przeszły w mięso odstawić na 10 minut żeby wszystkie przyprawy z olejem wchłonęły się w mięso.
Gdy mięso odstało już swój czas, przełożyć je do naczynia żaroodpornego z całą zawartością a mianowicie z sokiem - wodą która się pojawi. Tak przygotowane ćwiartki z kurczaka wstawić do piekarnika ustawić go na 200 stopni i piec przez dwie godziny, 25 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę z naczynia, a 10 minut przed końcem temperaturę zwiększyć do 220 stopni i podpiec ładnie skórkę.
Tak przygotowane ćwiartki podałam z ziemniakami polanymi tłuszczem z kurczaka posypane świeżym koperkiem oraz surówka ze szczypiorku, rzodkiewki i pomidora ze śmietaną.