Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące i soczyste ćwiartki z kurczaka z warzywami. Wszystko robi się jednocześnie w piekarniku. Danie jest mega proste i pyszne.
Naczynie żaroodporne
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1288
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 470
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3455
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1058
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1288
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 470
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3455
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1058
Składniki
Kurczaka osuszamy i nacieramy przyprawami wymieszanymi z odrobiną oleju. Najlepiej, aby marynował się kilka godzin przed pieczeniem. Ziemniaki i marchew szorujemy lub obieramy, kroimy. Cukinię kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli jest młoda nie trzeba jej obierać i wyciągać pestek ze środka. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Warzywa mieszamy z olejem i przyprawami. W naczyniu żaroodpornym układamy warzywa, a na nich ćwiartki kurczaka. Kurczaka warto od góry spryskać olejem (ja używam zwykłego spryskiwacza i sprawdza się bardzo dobrze). Pieczemy bez przykrycia w 200 stopniach przez około 60 minut. Długość pieczenia zależy od wielkości ćwiartek. Po 50 minutach można mięso nakłuć w miejscu połączenia udka z podudziem i zobaczyć czy jest już upieczone. Ćwiartki można obrócić w czasie pieczenia.