Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone ćwiartki z kurczaka razem z ziemniakami, doprawione przyprawami oraz dodanymi łodyżkami lubczyku.
nóż, tarka do warzyw, rękaw piekarniczy, piekarnik,
Składniki
Z podanych składników na surówkę robimy surówkę. Kroimy kapustę w cienkie paski, marchew trzemy na wiórki dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, majonez i przyprawy. Całość mieszamy, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na okres pieczenia się kurczaka. Wymyte i wyczyszczone ćwiartki wkładamy do miseczki w której zamarynujemy nasze mięso. Cebulę obraną kroimy w pół plastry, czosnek pokrojony także w plasterki wkładamy do miski z mięsem. Posypujemy solą, pieprzem, papryką i majerankiem, mieszamy wszystko.
Dobrze wtarte przyprawami mięso i pokrojone na ćwiartki ziemniaki wkładamy do rękawa do pieczenia, wkładamy 10 gałązek lubczyku i zawiązujemy końce rękawa. Nakłuwamy kilka dziurek wykałaczką w worku. Wkładamy tak przygotowany worek z kurczakiem i ziemniakami do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i pieczemy w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza 1 godzinę.
Tak upieczonego kurczaka podajemy z upieczonymi ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej i marchwi. Smacznego!!!