Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 186
Dodano: 14.12.2018
Odsłon: 2995
5-6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Ćwiartki myjemy i obieramy ze skóry i zbędnego tłuszczu.
W dużej misce przygotowujemy marynatę sypiemy według uznania na oko : przyprawę do drobiu, przyprawę curry, łyżeczkę papryki ostrej i słodkiej w proszku,sól, pieprz ja dodaję ziołowy,łyżeczkę czosnku zmielonego trochę oliwy z oliwek ja użyłam cytrynowej dla lepszego smaku lekko mieszamy i następnie nacieramy każdą ćwiartkę.
Układamy do naczynia żaroodpornego, i po wierzchu lekko polewamy oliwą . Pomiędzy mięso wkładamy świeży czosnek pokrojony na połówki, wkładamy do piekarnika nagrzanego w 150 stopniach i pieczemy przez 1 godzinę , jeżeli mamy nie nagrzany piekarnik to czas pieczenia troszkę się wydłuży.
W między czasie pieczenia zrobi się sos ,którym trzeba od czasu do czasu polać mięso oraz z 10 minut przed końcem pieczenia polewamy mięso odrobiną sosu sojowego.
Upieczone ćwiartki podajemy na ciepło ja podałam z warzywami doprawionymi na patelni. :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)