Do góry

Dania główne Przepis na:

Cytrusowe żeberka

Cytrusowe żeberka

Autor:

Przepisów i artykułów: 167 Ocena: 1415

Dodano:

Odsłon: 131

Aromatyczne, słodko ostre z cytrusową nutą

Składniki

  • Żeberka - 1kg
  • Cebula czerwona - 1 duża
  • Czosnek - 1
  • Marynata:
  • Miód - 2 łyżki
  • Sok z 1 pomarańczy
  • Sok z połówki cytryny
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Czosnek - 2 ząbki przeciśnięte
  • Przyprawy - po 1 łyżeczce:
  • pieprz mielony, papryka słodka, kardamon,
  • chilli mielone, gałka muszkatołowa,
  • ziele angielskie - 5 kulek
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy. Zalewamy mięso i zostawiamy na kilka godzin - najlepiej na całą noc.

    Mięso wykładamy do naczynia żaroodpornego, razem z całą marynatą. Na około układamy pokrojoną cebulę a na górę czosnek pokrojony na pół (można dać 1 lub obie połówki).

  2. Mięso pieczemy w 180 stopniach - 60 minut w zamkniętym naczyniu i 30 minut w otwartym (termoobieg + grill).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 11 grudnia 2019 Swietne zeberka! ostatnio chodza za mna takie cytrusowe dodatki. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń