Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak ktoś woli szare albo niebieskie.
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 326
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 172
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2475
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 326
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 172
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2475
Składniki
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Tyle samo ziemniaków surowych, zetrzeć jak na placki kartoflane.Przełożyć do ściereczki i odcisnąć. Wodę zlać a z dna mąkę dodać do ziemniaków.Zmieszać razem ziemniaki, uklepać i podzielić na 4 części. W miejsce jednej części wsypać mąkę ziemniaczaną. Przyprawić i dodać rozmącone jajko.Wymieszać i zagnieść. Formować okrągłe kluski. Gotować we wrzątku, pod przykryciem do momentu wypłynięcia klusek. Od czasu do czasu mieszając. Potem odkryć i gotować trochę dłużej niż kluski śląskie.Podawać z gulaszem albo usmażoną cebulką, usmażonym boczkiem, lub przyrumienioną na maśle,bułką tartą.