Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czarne kluski to nic innego jak pyzy ziemniaczane. Swój niepowtarzany wygląd zawdzięczają surowym, tartym ziemniakom dodanym do ciasta. Im więcej użyjemy tego składnika, tym kluski będą ciemniejsze. U mnie proporcje 1:1 gotowanych do surowych ziemniaków. Czarne kluski cudownie smakują okraszone podsmażoną cebulką ze skwarkami.
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1154
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1154
Składniki
Ugotowane i przestudzone ziemniaki przepuszczam przez praskę.
Surowe ziemniaki obieramy, myjemy pod bieżącą wodą i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Starte ziemniaki przekładamy na gęste sito i odciskamy z nadmiaru wody.
W dużej misce łączymy ze sobą starte i ugotowane ziemniaki. Dodajemy skrobię ziemniaczaną i sól. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Z gładkiego ciasta formujemy równej wielkości kluski.
Czarne kluski wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, gotujemy przez około 3-4 minuty od moment wypłynięcia klusek na powierzchnię.
Ugotowane, czarne kluski podajemy okraszone cebulką z boczkiem.