Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czarne kluski to nic innego jak pyzy ziemniaczane. Swój niepowtarzany wygląd zawdzięczają surowym, tartym ziemniakom dodanym do ciasta. Im więcej użyjemy tego składnika, tym kluski będą ciemniejsze. U mnie proporcje 1:1 gotowanych do surowych ziemniaków. Czarne kluski cudownie smakują okraszone podsmażoną cebulką ze skwarkami.
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 669
Zupa ogonowa to jedno z klasycznych to dań kuchni polskiej, które z powodzeni...
Odsłon: 75593
Zdrowa, smaczna sałatka śniadaniowa.
Odsłon: 1637
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 669
Zupa ogonowa to jedno z klasycznych to dań kuchni polskiej, które z powodzeni...
Odsłon: 75593
Zdrowa, smaczna sałatka śniadaniowa.
Odsłon: 1637
Składniki
Ugotowane i przestudzone ziemniaki przepuszczam przez praskę.
Surowe ziemniaki obieramy, myjemy pod bieżącą wodą i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Starte ziemniaki przekładamy na gęste sito i odciskamy z nadmiaru wody.
W dużej misce łączymy ze sobą starte i ugotowane ziemniaki. Dodajemy skrobię ziemniaczaną i sól. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Z gładkiego ciasta formujemy równej wielkości kluski.
Czarne kluski wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, gotujemy przez około 3-4 minuty od moment wypłynięcia klusek na powierzchnię.
Ugotowane, czarne kluski podajemy okraszone cebulką z boczkiem.