Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nieco inna wersja gołąbków - zarówno pod względem koloru jak i smaku. Gołąbki z czerwonej kapusty są bez ryżu i ten fakt podkreśla szczególny smak mięsa, a sos nie jest na bazie pomidorów, ale cebuli, co nadaje mu ładnego białego koloru.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9597
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1108
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 219
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20900
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9597
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1108
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 219
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20900
Składniki
Liscie kapusty blanszować przez 2-3 minuty. Cebule i czosnek pokroic w drobna kostke. Bulke lekko pokruszyc i namoczyc w wodzie. Oczyscic i posiekac majeranek. Przygotowane skladniki wlozyc do miski z miesem mielonym.
Dodac jajko, musztarde, papryke w proszku, sól i pieprz i wszystko dokladnie wymieszac.
Uformowac golabki. Rozgrzac olej na duzej patelni i podsmazyc golabki z obu stron. Wlać bulion wolowy (ok. 1-2 cm wysokosci). Dusic pod przykryciem i na srednim ogniu przez 30-40 minut, od czasu do czasu sprawdzajac, czy w patelni jest wystarczajaca ilosc plynu.
Cebule pokroic w kostke i dusic na masle na srednim ogniu przez ok. 10-15 minut. Cebula w zadnym wypadku nie powinna sciemniec. Dodac make, dobrze wymieszac z cebula i smazyc przez 2-3 minuty. Stopniowo dodawac mleko, caly czas mieszajac, aby nie powstaly grudki. Dodac lisc laurowy i gotowac na srednim ogniu, ciagle mieszajac, az sos zgestnieje. Doprawic galka muszkatolowa, sola i pieprzem. Nastepnie usunac lisc laurowy i zmiksowac sos blenderem, az bedzie gladki i kremowy.
Golabki podawac z bialym sosem i ziemniakami.