Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nieco inna wersja gołąbków - zarówno pod względem koloru jak i smaku. Gołąbki z czerwonej kapusty są bez ryżu i ten fakt podkreśla szczególny smak mięsa, a sos nie jest na bazie pomidorów, ale cebuli, co nadaje mu ładnego białego koloru.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117607
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8160
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3053
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1842
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1416
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117607
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8160
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3053
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1842
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1416
Składniki
Liscie kapusty blanszować przez 2-3 minuty. Cebule i czosnek pokroic w drobna kostke. Bulke lekko pokruszyc i namoczyc w wodzie. Oczyscic i posiekac majeranek. Przygotowane skladniki wlozyc do miski z miesem mielonym.
Dodac jajko, musztarde, papryke w proszku, sól i pieprz i wszystko dokladnie wymieszac.
Uformowac golabki. Rozgrzac olej na duzej patelni i podsmazyc golabki z obu stron. Wlać bulion wolowy (ok. 1-2 cm wysokosci). Dusic pod przykryciem i na srednim ogniu przez 30-40 minut, od czasu do czasu sprawdzajac, czy w patelni jest wystarczajaca ilosc plynu.
Cebule pokroic w kostke i dusic na masle na srednim ogniu przez ok. 10-15 minut. Cebula w zadnym wypadku nie powinna sciemniec. Dodac make, dobrze wymieszac z cebula i smazyc przez 2-3 minuty. Stopniowo dodawac mleko, caly czas mieszajac, aby nie powstaly grudki. Dodac lisc laurowy i gotowac na srednim ogniu, ciagle mieszajac, az sos zgestnieje. Doprawic galka muszkatolowa, sola i pieprzem. Nastepnie usunac lisc laurowy i zmiksowac sos blenderem, az bedzie gladki i kremowy.
Golabki podawac z bialym sosem i ziemniakami.