Do góry

Dania główne Przepis na:

Czeskie knedle bułczane

Czeskie knedle bułczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 229 Ocena: 2486

Dodano:

Odsłon: 375

Przepis na knedle bułczane.

Składniki

  • 2 czerstwe bułki ale nie twarde
  • ½ kg mąki krupczatki
  • sól
  • 250 ml mleka
  • cukier
  • 10g drożdży
  • jajko
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Czeskie knedle bułczane

Przygotowanie

  1. Bułki pokroić w małe kosteczki i wymieszać z mąka i łyżeczką soli. W letnim mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru i oraz 3-4 łyżkami mąki i odstawić na dziesięć minut do wyrośnięcia. Po tym czasie mleko dolewamy do miski, dodajemy jedno jajko i wyrobić ciasto – trzeba je wygnieść naprawdę staranie, jeśli jest zbyt rzadkie , dodajemy odrobinę mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w cieplejsze miejsce. Po czterdziestu minutach znów je wyrobimy i zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze przez dwadzieścia minut. Po wyrośnięciu z ciasta przygotowujemy cztery wałki, z których ugotujemy bułczane knedle.
    Na kuchence postawić szeroki garnek z osolona wodą i kiedy zacznie się gotować włożyć do niej przygotowane surowe knedle.
    Najprawdopodobniej wszystkie naraz nie zmieszczą się w garnku. Gotujemy po dwa knedle. Knedle bułczane w czasie gotowania powinny zwiększyć swoja objętość. Gotujemy pod przykryciem dziesięć minut, potem je odwracamy i dogotowujemy jeszcze przez dziesięć minut. Po wyciągnięciu z wody musimy knedle szybko w kilku miejscach przekuć widelcem, inaczej się zetną, zwłaszcza jeśli w kuchni jest zimno. Ciepły knedel kroimy na centymetrowe plastry (najlepiej nicią).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 27 czerwca O raju! zrobilas najsmaczniejsze knedle!!!!
niektorzy fotografowali sklepowe knedle i dodawali jako wlasne, hihi

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 24 czerwca Jadłam takie wieki temu i pamiętam,że bardzo mi smakowały :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń