Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 34
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1015
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 323
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 91
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 34
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1015
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 323
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 91
Składniki
Bułki pokroić w małe kosteczki i wymieszać z mąka i łyżeczką soli. W letnim mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru i oraz 3-4 łyżkami mąki i odstawić na dziesięć minut do wyrośnięcia. Po tym czasie mleko dolewamy do miski, dodajemy jedno jajko i wyrobić ciasto – trzeba je wygnieść naprawdę staranie, jeśli jest zbyt rzadkie , dodajemy odrobinę mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w cieplejsze miejsce. Po czterdziestu minutach znów je wyrobimy i zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze przez dwadzieścia minut. Po wyrośnięciu z ciasta przygotowujemy cztery wałki, z których ugotujemy bułczane knedle. Na kuchence postawić szeroki garnek z osolona wodą i kiedy zacznie się gotować włożyć do niej przygotowane surowe knedle. Najprawdopodobniej wszystkie naraz nie zmieszczą się w garnku. Gotujemy po dwa knedle. Knedle bułczane w czasie gotowania powinny zwiększyć swoja objętość. Gotujemy pod przykryciem dziesięć minut, potem je odwracamy i dogotowujemy jeszcze przez dziesięć minut. Po wyciągnięciu z wody musimy knedle szybko w kilku miejscach przekuć widelcem, inaczej się zetną, zwłaszcza jeśli w kuchni jest zimno. Ciepły knedel kroimy na centymetrowe plastry (najlepiej nicią).