Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czevapcziczi czyli bałkańskie kotleciki.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 810
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2830
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 942
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1684
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14592
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 810
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2830
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 942
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1684
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14592
Składniki
Mięso na czevapcziczi zmielić dwukrotnie lub kupić gotowe mięso mielone.
Obrać czosnek i przecisnąć przez praskę.
Do mięsa dodać czosnek, sól, pieprz i wszytko dokładnie wyrobić.
Nabierać po porcji masy mięsnej i wilgotnymi dłońmi formować podłużne "kiełbaski".
Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotleciki. Kotleciki powinny być z każdej strony złote i chrupiące. Po koniec smażenia można na patelnię dodać 2 łyżki wody i smażyć, aż wyparuje.
Czerwoną cebule obrać i posiekać w drobną kostkę.
Kotleciki można nadziać na długie wykałaczki i obficie posypać cebulą.
Czevapcziczi świetnie smakuje z zieloną sałatką z dodatkiem sosu vinegret.