Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czevapcziczi czyli bałkańskie kotleciki.
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 292
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1627
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 292
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1627
Składniki
Mięso na czevapcziczi zmielić dwukrotnie lub kupić gotowe mięso mielone.
Obrać czosnek i przecisnąć przez praskę.
Do mięsa dodać czosnek, sól, pieprz i wszytko dokładnie wyrobić.
Nabierać po porcji masy mięsnej i wilgotnymi dłońmi formować podłużne "kiełbaski".
Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotleciki. Kotleciki powinny być z każdej strony złote i chrupiące. Po koniec smażenia można na patelnię dodać 2 łyżki wody i smażyć, aż wyparuje.
Czerwoną cebule obrać i posiekać w drobną kostkę.
Kotleciki można nadziać na długie wykałaczki i obficie posypać cebulą.
Czevapcziczi świetnie smakuje z zieloną sałatką z dodatkiem sosu vinegret.