Czorne kluski śląskie z mięsem, okraszone skwarkami z cebulką.

Czorne kluski śląskie to duże, okrągłe kluski ziemniaczane zrobione z tartych ziemniaków z dodatkiem gotowanych, nadziewane mielonym mięsem wieprzowym z dodatkiem cebuli i pieprzu. Ugotowane kluski śląskie podajemy okraszone skwarkami z zarumienioną cebulą.
Czorne kluski śląskie z mięsem, okraszone skwarkami z cebulką.
Składniki
- łopatka wieprzowa mielona 60 dag
- kartofle 5 kg
- skrobia ziemniaczana pół szklanki (w zależności od gatunku ziemniaków)
- cebula 2 szt.
- Smalec
- Sól
- Pieprz ziołowy
- podgardle wieprzowe
- Majeranek
Składniki
- łopatka wieprzowa mielona 60 dag
- kartofle 5 kg
- skrobia ziemniaczana pół szklanki (w zależności od gatunku ziemniaków)
- cebula 2 szt.
- Smalec
- Sól
- Pieprz ziołowy
- podgardle wieprzowe
- Majeranek

Etapy przygotowania
Okrasa: Pokrojoną w kostkę pachwinę lub boczek smażymy na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy, pieprzymy i dajemy troszkę majeranku. Smażymy aż cebula się zarumieni.

Kluski: Dwa kilogramy ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie a pozostałe trzy kilogramy ziemniaków obieramy, płuczemy i trzemy na pulpę, startą pulpę lekko odciskamy przez gazę. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Razem mieszamy solimy do smaku i dodajemy troszkę skrobi ziemniaczanej.

Mięso mielimy, solimy, pieprzymy dodajemy czosnek, dobrze wyrabiamy. Robimy z mięsa małe kulki które będziemy zawijać w rozklepane placki z masy ziemniaczanej.

Formujemy okrągłe kule, nadziewamy mięsem.

Uformowane kluski stopniowo wkładamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 10 od wypłynięcia klusek do góry.

Gotowe kluski podajemy okraszone skwarkami z cebulką i tłuszczem.

Smacznego!!!

Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1585
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 173
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1585
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 173



Składniki
- łopatka wieprzowa mielona 60 dag
- kartofle 5 kg
- skrobia ziemniaczana pół szklanki (w zależności od gatunku ziemniaków)
- cebula 2 szt.
- Smalec
- Sól
- Pieprz ziołowy
- podgardle wieprzowe
- Majeranek
Okrasa: Pokrojoną w kostkę pachwinę lub boczek smażymy na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy, pieprzymy i dajemy troszkę majeranku. Smażymy aż cebula się zarumieni.
Kluski: Dwa kilogramy ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie a pozostałe trzy kilogramy ziemniaków obieramy, płuczemy i trzemy na pulpę, startą pulpę lekko odciskamy przez gazę. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Razem mieszamy solimy do smaku i dodajemy troszkę skrobi ziemniaczanej.
Mięso mielimy, solimy, pieprzymy dodajemy czosnek, dobrze wyrabiamy. Robimy z mięsa małe kulki które będziemy zawijać w rozklepane placki z masy ziemniaczanej.
Formujemy okrągłe kule, nadziewamy mięsem.
Uformowane kluski stopniowo wkładamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 10 od wypłynięcia klusek do góry.
Gotowe kluski podajemy okraszone skwarkami z cebulką i tłuszczem.
Smacznego!!!
No ciężko odmówić. Poproszę jedną :)
Pyszne, ale nabrałam ochoty ;-D
Ale musiały być pyszne,tylko bardzo pracochłonne:)
Ale smaczne! wiem, ze sa pracochlonne ale dla tego smaku warto!