Do góry

Dania główne Przepis na:

Czorne kluski śląskie z mięsem, okraszone skwarkami z cebulką.

Czorne kluski śląskie z mięsem, okraszone skwarkami z cebulką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1421 Ocena: 18414

Dodano:

Odsłon: 4983

Czorne kluski śląskie to duże, okrągłe kluski ziemniaczane zrobione z tartych ziemniaków z dodatkiem gotowanych, nadziewane mielonym mięsem wieprzowym z dodatkiem cebuli i pieprzu. Ugotowane kluski śląskie podajemy okraszone skwarkami z zarumienioną cebulą.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Okrasa:

    Pokrojoną w kostkę pachwinę lub boczek smażymy na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy, pieprzymy i dajemy troszkę majeranku. Smażymy aż cebula się zarumieni.

  2. Kluski:

    Dwa kilogramy ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie a pozostałe trzy kilogramy ziemniaków obieramy, płuczemy i trzemy na pulpę, startą pulpę lekko odciskamy przez gazę. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Razem mieszamy solimy do smaku i dodajemy troszkę skrobi ziemniaczanej.

  3. Mięso mielimy, solimy, pieprzymy dodajemy czosnek, dobrze wyrabiamy. Robimy z mięsa małe kulki które będziemy zawijać w rozklepane placki z masy ziemniaczanej.

  4. Formujemy okrągłe kule, nadziewamy mięsem.

  5. Uformowane kluski stopniowo wkładamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 10 od wypłynięcia klusek do góry.

  6. Gotowe kluski podajemy okraszone skwarkami z cebulką i tłuszczem.

  7. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

slodkisentyment 28 maja No ciężko odmówić. Poproszę jedną :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 27 maja Ale musiały być pyszne,tylko bardzo pracochłonne:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 27 maja Ale smaczne! wiem, ze sa pracochlonne ale dla tego smaku warto!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń