Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aby to danie przygotować , będziemy potrzebować glinianego garnka bułgarskiego, zwanego gjuwecz.Jest odpowiednikiem garnka rzymskiego i arabskiego tadżinu. Niezastąpiony do potraw jednogarnkowych. Każdy garnek ma w pokrywie otworek, przez który uwalnia się nadmiar pary. Dzięki temu wszystkie składniki potrawy zachowują swoją konsystencję i pieką się jednocześnie.
Ta potrawa zawsze jest miłym zaskoczeniem dla rodziny. Wszystkim smakuje. Pol...
Odsłon: 829
Podstawę dania stanowi wysokiej jakości polędwica wołowa lub ligawa i mięso w...
Odsłon: 172
Przepis dnia
Zdecydowanie jest to najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Robię go od...
Odsłon: 1880
Ta potrawa zawsze jest miłym zaskoczeniem dla rodziny. Wszystkim smakuje. Pol...
Odsłon: 829
Podstawę dania stanowi wysokiej jakości polędwica wołowa lub ligawa i mięso w...
Odsłon: 172
Przepis dnia
Zdecydowanie jest to najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Robię go od...
Odsłon: 1880
Składniki
Karkówkę i schab pokroić w 2-cm plastry. Filety drobiowe pokroić na mniejsze części. Wszystkie rodzaje mięs oprószyć przyprawami i odstawić na godzinę. Warzywa kroimy w dość grube słupki. Na dno glinianego garnka włożyć smalec i wlać 1/2 szklanki wody lub bulionu. Układać warstwami każdy rodzaj mięsa np. najpierw pokrojony schab, na to warstwa warzyw, listek, ziele, pieprz i całe, dokładnie umyte pieczarki. Następnie układamy warstwę mięsa drobiowego i znowu pokrojone w słupki warzywa, listek, ziele i pieczarki. Trzecią warstwą jest karkówka i warstwa warzyw, listek, ziele, pieprz , pieczarki oraz słoik suszonych pomidorów razem z olejem oraz czerwone wino. Garnek przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 2,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Po tym czasie bardzo ostrożnie wyjmujemy garnek z piekarnika bo jest mocno rozgrzany. Mięso jest pyszne, soczyste i w zasadzie samo się piecze bez doglądania, doprawiania, podlewania sosem