Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aby to danie przygotować , będziemy potrzebować glinianego garnka bułgarskiego, zwanego gjuwecz.Jest odpowiednikiem garnka rzymskiego i arabskiego tadżinu. Niezastąpiony do potraw jednogarnkowych. Każdy garnek ma w pokrywie otworek, przez który uwalnia się nadmiar pary. Dzięki temu wszystkie składniki potrawy zachowują swoją konsystencję i pieką się jednocześnie.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28104
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28104
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Składniki
Karkówkę i schab pokroić w 2-cm plastry. Filety drobiowe pokroić na mniejsze części. Wszystkie rodzaje mięs oprószyć przyprawami i odstawić na godzinę. Warzywa kroimy w dość grube słupki. Na dno glinianego garnka włożyć smalec i wlać 1/2 szklanki wody lub bulionu. Układać warstwami każdy rodzaj mięsa np. najpierw pokrojony schab, na to warstwa warzyw, listek, ziele, pieprz i całe, dokładnie umyte pieczarki. Następnie układamy warstwę mięsa drobiowego i znowu pokrojone w słupki warzywa, listek, ziele i pieczarki. Trzecią warstwą jest karkówka i warstwa warzyw, listek, ziele, pieprz , pieczarki oraz słoik suszonych pomidorów razem z olejem oraz czerwone wino. Garnek przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 2,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Po tym czasie bardzo ostrożnie wyjmujemy garnek z piekarnika bo jest mocno rozgrzany. Mięso jest pyszne, soczyste i w zasadzie samo się piecze bez doglądania, doprawiania, podlewania sosem