Do góry

Dania główne Przepis na:

Danie jednogarnkowe z patisonem

Danie jednogarnkowe z patisonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 463 Ocena: 2969

Dodano:

Odsłon: 263

Danie jednogarnkowe/gulasz/gęsta zupa gulaszowa na mięsie wieprzowym, z warzywami w tym patisonem czy papryką.

Składniki

  • 600g szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 1 puszka białej fasoli
  • ok. 200g patisona
  • łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • olej do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Danie jednogarnkowe z patisonem

Przygotowanie

  1. Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzałam trochę oleju i przesmażyłam na nim mięso. Gdy było rumiane przełożyłam je do garnka. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Paprykę oczyściłam z nasion i pokroiłam w paseczki. Warzywa przesmażyłam razem na pozostałym z mięsa tłuszczu i przełożyłam do garnka. Marchewkę obrałam i pokroiłam w plasterki, wrzuciłam do garnka. Patisona obrałam, usunęłam nasiona a miąższ pokroiłam w kostkę i również dodałam do garnka. Do garnka wlałam tyle wody, aby wyrównać poziom ze składnikami w nim się znajdującymi. Włożyłam przyprawy i wszystko zagotowałam. Zmniejszyłam ogień, dodałam przecier pomidorowy i odsączoną z zalewy fasolkę z puszki. Wszystko dusiłam aż mięso było miękkie. Moje danie podałam ze świeżym pieczywem. Można również potraktować je jako sos/gulasz i podać np. z ryżem lub kaszą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń