Jak przyrządzisz wykwintne i aromatyczne danie obiadowe z frytkownicy beztłuszczowej? Wystarczy trochę mięsa, przypraw i duża ilość ciągnącego się sera! Dzięki smażeniu na gorącym powietrzu, całość jest znacznie zdrowsza i mniej tłusta, a mimo to pozostaje chrupiąca!
Danie obiadowe z frytkownicy beztłuszczowej
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 100 g bułki tartej
- 50 g mąki pszennej
- 50 g tartego parmezanu
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
Dodatkowo:
- 100 g sera cheddar o obniżonej zawartości tłuszczu
- 100 g sera mozzarella o obniżonej zawartości tłuszczu
- 100 ml passaty pomidorowej
- oliwa z oliwek do posmarowania
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 100 g bułki tartej
- 50 g mąki pszennej
- 50 g tartego parmezanu
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
Dodatkowo:
- 100 g sera cheddar o obniżonej zawartości tłuszczu
- 100 g sera mozzarella o obniżonej zawartości tłuszczu
- 100 ml passaty pomidorowej
- oliwa z oliwek do posmarowania

Etapy przygotowania
Piersi z kurczaka umyj i osusz. Przetnij je wzdłuż na pół i lekko rozbij tłuczkiem lub pięścią.
Dopraw mięso ze wszystkich stron solą i pieprzem.
W jednym głębokim talerzu rozbełtaj jajka, a do drugiego wsyp mąkę. Do trzeciego talerza wsyp bułkę tartą i wszystkie pozostałe przyprawy.
Kosz frytkownicy spryskaj oliwą z oliwek i rozgrzej urządzenie do 200 st. Celsjusza.
Kurczaka panieruj najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Kładź go do rozgrzanego urządzenia, uważając, by kawałki mięsa nie stykały się ze sobą. Smaż je przez 15-20 minut, obracając w połowie.
Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego i posmaruj cienką warstwą passaty pomidorowej. Następnie posyp go grubą warstwą mozzarelli, a na koniec cheddara.
Wstaw całość do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 2-3 minuty, do ładnego roztopienia sera.
To danie obiadowe z frytkownicy beztłuszczowej podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce i podgrzewaj w piekarniku.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 677
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 677



Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 100 g bułki tartej
- 50 g mąki pszennej
- 50 g tartego parmezanu
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- 100 g sera cheddar o obniżonej zawartości tłuszczu
- 100 g sera mozzarella o obniżonej zawartości tłuszczu
- 100 ml passaty pomidorowej
- oliwa z oliwek do posmarowania
Piersi z kurczaka umyj i osusz. Przetnij je wzdłuż na pół i lekko rozbij tłuczkiem lub pięścią.
Dopraw mięso ze wszystkich stron solą i pieprzem.
W jednym głębokim talerzu rozbełtaj jajka, a do drugiego wsyp mąkę. Do trzeciego talerza wsyp bułkę tartą i wszystkie pozostałe przyprawy.
Kosz frytkownicy spryskaj oliwą z oliwek i rozgrzej urządzenie do 200 st. Celsjusza.
Kurczaka panieruj najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Kładź go do rozgrzanego urządzenia, uważając, by kawałki mięsa nie stykały się ze sobą. Smaż je przez 15-20 minut, obracając w połowie.
Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego i posmaruj cienką warstwą passaty pomidorowej. Następnie posyp go grubą warstwą mozzarelli, a na koniec cheddara.
Wstaw całość do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 2-3 minuty, do ładnego roztopienia sera.
To danie obiadowe z frytkownicy beztłuszczowej podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce i podgrzewaj w piekarniku.