Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam nasze polskie schabowe, ale nie wyobrażam sobie smażenia ich przy 30 stopniach!. Wolę poszukać szybszych rozwiązań. Czas wykonania tego pysznego dania zamyka się w 25 minutach łącznie z przygotowywaniem.
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3301
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 105
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3301
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 105
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Składniki
Pierś z kurczaka kroimy w podłużne paski, wrzucamy do miski zalewamy 2 łyżkami sosu sojowego, zasypujemy łyżeczką imbiru w proszku i odstawiamy do lodówki na godzinkę (można pominąć marynowanie, gdy się nie ma czasu).
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Wrzucić pokrojoną w prążki cebulkę dymkę (bez bączków), dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty imbir. Wszystko podsmażyć, aż się zeszkli i zacznie aromatycznie pachnieć.
Na patelnię dodać kurczaczka i smażyć, aż się zamkną pory. Dodać paprykę pokrojoną w paseczki, dodać pieczarki pokrojone w paski. 1-2 minuty podsmażyć i dodać mieszankę chińską. Całość dusić około 10 minut.
W tym czasie przygotować makaron ryżowy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mój wystarczyło zalać gorącą wodą i odczekać 3 minuty. Odcedzić.
Pozostałe 4 łyżki sosu sojowego wymieszać z sokiem z limonki/cytryny, 2 łyżkami octu jabłkowego, cukrem brązowym, przyprawą chilli. Przygotowanym sosem zalać naszego kurczaka z warzywami i dusić jeszcze około 2-3 minut. Można lekko dosolić - według uznania.
I teraz są dwie opcje. Można przygotowany makaron dodać do dania i wymieszać razem jeszcze na patelni lub makaron podać na talerz i ułożyć na nim warzywa z kurczakiem. Posypać sezamem i pokrojonymi bączkami.
Można skropić jeszcze z sokiem z cytryny/limonki.