Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 1355
Dodano: 15.11.2016
Odsłon: 3053
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
1. Kaszę przelałem na gęstym sicie najpierw zimną wodą, następnie wrzątkiem i ponownie zimną wodą. W ten sposób wyeliminowałem goryczkę i kasza jest po prostu smaczniejsza.
2. Wypłukaną kaszę wsypałem do garnka i intensywnie podgrzałem, aż zaczął wydobywać się orzechowy aromat. Wtedy zalałem wodą. Na niedużym ogniu lub mocy kuchenki przygrzałem, aż do wchłonięcia wody. Kiedy kasza wchłonęła już płyn, ale była jeszcze wilgotna wsypałem śliwki suszone, wymieszałem i zestawiłem
z ognia/kuchenki.
3. W tym czasie roztopiłem masło. Kaszę ze śliwkami wyłożyłem na talerze (każdemu według potrzeb). Na stół podałem roztopione masełko, cukier i cynamon. Każdy
z biesiadników polewa masełkiem, posypuje cukrem i cynamonem według własnego uznania.
Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

Futka 16 listopada 2016Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam takie połączenia. Nie tylko w Święta ;) Taka propozycja może być także smakowitym śniadaniem. Palce lizać <3 Odpowiedzi: 3 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz