Do góry

Dania główne Przepis na:

Delikatne klopsiki z łososia

Przepis dnia 2019-06-28
Delikatne klopsiki z łososia

Autor:

Przepisów i artykułów: 119 Ocena: 1459

Dodano:

Odsłon: 4661

Dziś przepis na łososia w wyjątkowym wydaniu – delikatne, mięciutkie i bardzo pyszne klopsiki. Takie danie przypadnie do gustu wszystkim którzy lubią smak łososia, jego aromat i strukturę. Kotleciki najlepiej podawać z domowym sosem tatarskim lub czosnkowym. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • 300 gramów świeżego łososia
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 szklanka panierki Panko
  • 2 łyżeczki sosu rybnego Worcestershire
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki masła
  • Sól i pieprz do smaku
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. • Łososia solimy i skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie zawijamy w folię aluminiową razem z masłem
    • Pieczemy w piekarniku przez 12 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem
    • Po upieczeniu, łososia rozdrabniamy za pomocą widelca
    • Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, a następnie smażymy do uzyskania złotego koloru przez kilka minut
    • Natakę pietruszki myjemy a następnie siekamy

  2. • Do dużej misy przekładamy: rozdrobnionego łososia, panierkę Panko, posiekaną natkę pietruszki, cebule, paprykę, majonez, jajka, sos Worcestershire oraz czosnek granulowany
    • Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem
    • Jeśli masa będzie za mokra dosypujemy więcej panierki Panko
    • Z gotowej masy formujemy małe klopsiki które smażymy na oleju przez kilka minut
    • Usmażone kotleciki wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu
    • Do przepisu polecamy sos tatarski

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń