Do góry

Dania główne Przepis na:

Delikatny kurczak w śmietanie

Delikatny kurczak w śmietanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 3636

Dodano:

Odsłon: 3526

Bardzo delikatny kurczak rozpływający się w ustach z zdrowymi dodatkami

Składniki

  • udka z kurczaka, 2 szt.
  • marchew, 1 szt.
  • seler, kawałek
  • pietruszka, 1 szt.
  • czosnek, 1 ząbek
  • śmietana 18 %, 1 kubeczek
  • pieprz w kulkach, kilk sztuk
  • lubczyk, gałkę muszkatołową, szczypta
  • sól, pieprz, szczypta
  • domowa wegeta, szczypta
  • ryż, pół szklanki
  • mrożony groszek i kukurydza, po pół szklanki
  • brokuł, kalafior i marchewki karotki, po kilka sztuk
  • masło, pół łyżeczki
  • woda
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ścieramy na drobno, marchew, seler i pietruszkę, czosnek. W niewielkiej ilości wody, z dodatkiem, soli, pieprzu w ziarenkach, lubczyku i startych warzywach, dusimy kurczaka do miękkości. Gdy mięso jest już ugotowane, delikatnie wyjmujemy i usuwamy skórę, wywar redukujemy, dodajemy gałkę muszkatołową i śmietanę, mieszamy aż powstanie gęsty delikatny sos. Wkładamy mięso do sosu, chwilę podgrzewamy.

  2. W lekko osolonej wodzie gotujemy ryż z groszkiem i kukurydzą.
    Brokuł, kalafior i marchew karotkę gotujemy na parze, warzywa oprószamy odrobią suszonego czosnku i swojską wegetą. Po ugotowaniu dodajemy odrobinę masła, delikatnie mieszamy by się rozpuściło.

  3. Na talerzu układamy ryż z groszkiem i kukurydzą do tego warzywa i kurczak w śmietanie i obiadek gotowy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń