Do góry

Dania główne Przepis na:

Delikatny schab duszony w winie

Delikatny schab duszony w winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 215 Ocena: 2505

Dodano:

Odsłon: 3487

Delikatny, wilgotny schab duszony w winie z czosnkiem i rozmarynem.

Składniki

  • kawałek schabu ok 1 do 1,5 kg
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego
  • 3 listki laurowe
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Schab posolić i popieprzyć, obtoczyć w koprze włoskim i podsmażyć na oliwie z każdej strony. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Do naczynia żaroodpornego wlać wino, dodać rozmaryn, liścia laurowe I ząbki czosnku w łupinkach. Przełożyć schab i przykryć. Piec 1-11/4 h.

  2. Odstawić na 10 minut, żeby mięso odpoczęło, następnie przełożyć na półmisek. Przecedzić sos, ząbki czosnku wycisnąć z łupinek i włożyć z powrotem do sosu i następnie zmiksować. Powstały w ten sposób sos jest dość rzadki – można go odparować i ewentualnie doprawić słodką śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń