Do góry

Dania główne Przepis na:

domowa chińszczyzna - błyskawicznie i zdrowo :)

domowa chińszczyzna - błyskawicznie i zdrowo :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2157

Dodano:

Odsłon: 2723

Błyskawiczne, proste, smaczne - zanim zamówisz chińszczyznę, zanim ją dowiozą, już uwiniesz się domowym sposobem :) 2 składniki nadają smak, żadnych skomplikowanych receptur na sosy ani trudnodostępnych przypraw. porcja dla dwojga w 20 minut, a jeśli masz np. wczorajszy ryż to danie przygotujesz w 10 minut :)

Składniki

  • warzywa na patelnię - mieszanka chińska na wage - ok. 400 g
  • kiełki na patelnie (lub fasoli mung) - ok. 200 g
  • sos sojowy (tamari) - 4 łyżki
  • Syrop klonowy (z agawy lub miód) - 2 łyżki
  • ryż - 4 czubate łyżki (ok. 160g)
  • chili - kilka płatków do dekoracji i zaostrzenia apetytu :)
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jeśli nie mam gotowego ryżu, płuczę go, zalewam woda w proporcji 2:1 i gotuję pod przykryciem 10 minut. Po czym wyłączam grzanie zostawiając pod przykryciem - ryż wypija całą wodę i jest miękki. Gorący spokojnie czeka aż skończę gotować (tu kolejne 10 minut, ale czasem podaję po 30-40 i tez jest ok).

    Na patelni podgrzewam kiełki. Nie używam tłuszczu, ale jeśli boicie się o patelnię, można ją lekko skropić.
    Po 3-4 minutach dodaje sos sojowy. Używam tamari, bo jest bezglutenowy. Mieszam.
    Zmniejszam grzanie na chwilkę.
    Dodaję słodki syrop klonowy i szybko mieszam, żeby słodycz nie przypaliła się i nie przywarła do dna patelni, ale okleiła kiełki :)

  2. Wrzucam mrożone warzywa, mieszam, podkręcam grzanie. Po 5-6 minutach danie gotowe do jedzenia! Tyle. Żadnej soli ani dodatkowych przypraw. Z wyjątkiem chili, bo uwielbiamy :) Po prostu posypuję danie płatkami chili już na talerzu. ale to nie jest konieczne.
    Proste, smaczne, błyskawiczne!

  3. Jeśli mam w lodówce ryż z poprzedniego dnia, po prostu dodaję go do warzyw i podgrzewam kolejne 3-4 minuty. Polecam taką organizację - gotowanie ciut więcej ryżu i wykorzystanie go do szybkiego dania kolejnego dnia :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 06 marca 2018 Pierwszy ;)
U nas trochę więcej ostrości, ale co kto lubi :D Czasem to nawet w 20 min. obiad gotowy, pycha :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń