Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Błyskawiczne, proste, smaczne - zanim zamówisz chińszczyznę, zanim ją dowiozą, już uwiniesz się domowym sposobem :) 2 składniki nadają smak, żadnych skomplikowanych receptur na sosy ani trudnodostępnych przypraw. porcja dla dwojga w 20 minut, a jeśli masz np. wczorajszy ryż to danie przygotujesz w 10 minut :)
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3200
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 178
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 65
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 89
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 76
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3200
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 178
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 65
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 89
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 76
Składniki
Jeśli nie mam gotowego ryżu, płuczę go, zalewam woda w proporcji 2:1 i gotuję pod przykryciem 10 minut. Po czym wyłączam grzanie zostawiając pod przykryciem - ryż wypija całą wodę i jest miękki. Gorący spokojnie czeka aż skończę gotować (tu kolejne 10 minut, ale czasem podaję po 30-40 i tez jest ok). Na patelni podgrzewam kiełki. Nie używam tłuszczu, ale jeśli boicie się o patelnię, można ją lekko skropić. Po 3-4 minutach dodaje sos sojowy. Używam tamari, bo jest bezglutenowy. Mieszam. Zmniejszam grzanie na chwilkę. Dodaję słodki syrop klonowy i szybko mieszam, żeby słodycz nie przypaliła się i nie przywarła do dna patelni, ale okleiła kiełki :)
Wrzucam mrożone warzywa, mieszam, podkręcam grzanie. Po 5-6 minutach danie gotowe do jedzenia! Tyle. Żadnej soli ani dodatkowych przypraw. Z wyjątkiem chili, bo uwielbiamy :) Po prostu posypuję danie płatkami chili już na talerzu. ale to nie jest konieczne. Proste, smaczne, błyskawiczne!
Jeśli mam w lodówce ryż z poprzedniego dnia, po prostu dodaję go do warzyw i podgrzewam kolejne 3-4 minuty. Polecam taką organizację - gotowanie ciut więcej ryżu i wykorzystanie go do szybkiego dania kolejnego dnia :)