Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna pizza na chrupiącym cieście jak z pizzerii. Porcja na 2 osoby
Składniki
Mieszamy mąkę, cukier, drożdże, olej i większość wody. Wszystko zagniatamy. Do reszty wody dorzucamy sól i dodajemy do ciasta.
Jeśli ciasto będzie zbyt wodniste dodajmy jeszcze łyżkę mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie kroimy ulubione dodatki. Ważne, aby nie były bardzo mokre, żeby pizza nie nasiąkła. Dlatego pomidory lepiej dać bez pestek. Suszony czosnek, pieprz i bazylie ucieramy w moździerzu.
Dodajmy mieszankę do przecieru pomidorowego i mieszamy. Im gęstszy przecier tym lepiej
Moją pizzę piekę na kamieniu szamotowym. Bardzo go polecam! Jeśli też taki macie, to nagrzejcie piekarnik do maksymalnej temperatury razem z kamieniem w środku - musi się nagrzać.
Z powyższego przepisu wychodzą 2 spore placki - idealne na obiad. Ciasto dzielimy na pół i rozkładamy na blacie lub stolnicy. Można wałkować, ale ja wolę robić to rękami. WAŻNE! Zamiast mąką podsypcie stolnicę kaszą manną. Ciasto będzie dużo bardziej chrupkie. Wychodzi idealne! Na cieście rozkładamy dodatki
Wkładamy ciasto do piekarnika. Na kamieniu piecze się 3-5 minut. Na blaszce na pewno będzie trzeba przytrzymać dłużej.
Pizzę możecie posypać suszonymi ziołami lub podlać oliwą. Smacznego!