Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowa pizza na cienkim cieście

Domowa pizza na cienkim cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 304 Ocena: 2712

Dodano:

Odsłon: 2438

Pyszna pizza na chrupiącym cieście jak z pizzerii. Porcja na 2 osoby

Składniki

1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowa pizza na cienkim cieście

Przygotowanie

  1. Mieszamy mąkę, cukier, drożdże, olej i większość wody. Wszystko zagniatamy. Do reszty wody dorzucamy sól i dodajemy do ciasta.

  2. Jeśli ciasto będzie zbyt wodniste dodajmy jeszcze łyżkę mąki.

    Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. W tym czasie kroimy ulubione dodatki. Ważne, aby nie były bardzo mokre, żeby pizza nie nasiąkła. Dlatego pomidory lepiej dać bez pestek.

    Suszony czosnek, pieprz i bazylie ucieramy w moździerzu.

  4. Dodajmy mieszankę do przecieru pomidorowego i mieszamy. Im gęstszy przecier tym lepiej

  5. Moją pizzę piekę na kamieniu szamotowym. Bardzo go polecam! Jeśli też taki macie, to nagrzejcie piekarnik do maksymalnej temperatury razem z kamieniem w środku - musi się nagrzać.

  6. Z powyższego przepisu wychodzą 2 spore placki - idealne na obiad.

    Ciasto dzielimy na pół i rozkładamy na blacie lub stolnicy. Można wałkować, ale ja wolę robić to rękami.

    WAŻNE! Zamiast mąką podsypcie stolnicę kaszą manną. Ciasto będzie dużo bardziej chrupkie. Wychodzi idealne!

    Na cieście rozkładamy dodatki

  7. Wkładamy ciasto do piekarnika. Na kamieniu piecze się 3-5 minut. Na blaszce na pewno będzie trzeba przytrzymać dłużej.

  8. Pizzę możecie posypać suszonymi ziołami lub podlać oliwą.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 26 listopada 2018 fajny pomysł z tym kamieniem,ale gdzie go można kupić? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 26 listopada 2018 I taka pizza to jest TO :)
Wiemy co jemy i wszystkich składników jest do woli, pycha :D

Też robię na kamieniu, tylko że prostokątnym, ale to bez znaczenia, bo pizza wychodzi przesmaczna :)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń