Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna pizza na chrupiącym cieście jak z pizzerii. Porcja na 2 osoby
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1517
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1264
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1359
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1128
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1517
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1264
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1359
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1128
Składniki
Mieszamy mąkę, cukier, drożdże, olej i większość wody. Wszystko zagniatamy. Do reszty wody dorzucamy sól i dodajemy do ciasta.
Jeśli ciasto będzie zbyt wodniste dodajmy jeszcze łyżkę mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie kroimy ulubione dodatki. Ważne, aby nie były bardzo mokre, żeby pizza nie nasiąkła. Dlatego pomidory lepiej dać bez pestek. Suszony czosnek, pieprz i bazylie ucieramy w moździerzu.
Dodajmy mieszankę do przecieru pomidorowego i mieszamy. Im gęstszy przecier tym lepiej
Moją pizzę piekę na kamieniu szamotowym. Bardzo go polecam! Jeśli też taki macie, to nagrzejcie piekarnik do maksymalnej temperatury razem z kamieniem w środku - musi się nagrzać.
Z powyższego przepisu wychodzą 2 spore placki - idealne na obiad. Ciasto dzielimy na pół i rozkładamy na blacie lub stolnicy. Można wałkować, ale ja wolę robić to rękami. WAŻNE! Zamiast mąką podsypcie stolnicę kaszą manną. Ciasto będzie dużo bardziej chrupkie. Wychodzi idealne! Na cieście rozkładamy dodatki
Wkładamy ciasto do piekarnika. Na kamieniu piecze się 3-5 minut. Na blaszce na pewno będzie trzeba przytrzymać dłużej.
Pizzę możecie posypać suszonymi ziołami lub podlać oliwą. Smacznego!