Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Domowe gołąbki z ryżem i mięsem.
  • Dania główne
  • Przepis na

Domowe gołąbki z ryżem i mięsem.

27.09.2022 Odsłon: 4199
5.0 (10 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
krzys16
krzys16

Takie gołąbki goszczą na moim stole co roku w listopadzie. Są smaczne znikają szybko, dlatego robię ich ponad 40 sztuk. Zjadamy je w ciągu 2 - 3 dni. :) Ja podaję Wam przepis na dużą ilość gołąbków, jeśli ktoś chce zrobić mniejszą ilość wystarczy zmniejszyć porcje o połowę.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

duży garnek, drewniana łyżka, ostry nóż, deska do krojenia, łyżka stołowa

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (3)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Mini serniczki z borówkami na ciepło

Ciasta Mini serniczki z borówkami na ciepło

Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...

  • Impreza
  • Amerykańska
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 2560

do 60 min 60 min
5
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pielmieni z indykiem

Dania główne Pielmieni z indykiem

Polecam do rosołu. Pycha.

  • Impreza
  • Polska
  • Ukraińska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 788

> 60 min >60 min
21
wałek
wałek
Dania główne

Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Dania główne Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...

  • Polska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 3228

do 60 min 60 min
9
iwona2305
iwona2305
Śniadania

Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Śniadania Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...

  • Wielkanoc
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Banany
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jajka

Odsłon: 102047

do 15 min 15 min
124
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 1142

do 30 min 30 min
3
Przepisy Eweliny
Przepisy Eweliny
Ciasta

Ciasto z malinami

Ciasta Ciasto z malinami

Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 6436

do 30 min 30 min
8
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Mini serniczki z borówkami na ciepło

Ciasta Mini serniczki z borówkami na ciepło

Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...

  • Impreza
  • Amerykańska
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 2560

do 60 min 60 min
5
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pielmieni z indykiem

Dania główne Pielmieni z indykiem

Polecam do rosołu. Pycha.

  • Impreza
  • Polska
  • Ukraińska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 788

> 60 min >60 min
21
wałek
wałek
Dania główne

Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Dania główne Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...

  • Polska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 3228

do 60 min 60 min
9
iwona2305
iwona2305
Śniadania

Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Śniadania Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...

  • Wielkanoc
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Banany
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jajka

Odsłon: 102047

do 15 min 15 min
124
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 1142

do 30 min 30 min
3
Przepisy Eweliny
Przepisy Eweliny
Ciasta

Ciasto z malinami

Ciasta Ciasto z malinami

Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 6436

do 30 min 30 min
8
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Domowe gołąbki z ryżem i mięsem.
Autor:
krzys16
> 60 min
5-6 osób

Składniki

Farsz do gołąbków
  • 1 i 1/2 kg ryżu
  • 5 l wody
  • 1 kg mięsa wieprzowego ( łopatka, karkówka )
  • 1 kg kiełbasy
  • 1 kg podgardla lub surowego tłustego boczku
  • 3 duże cebule
  • smalec
  • 1/2 szklanki oleju
  • sól
  • pieprz czarny mielony
Przygotuj również
  • 3 średnie główki kapusty ( dobra jest włoska )
Sposób przygotowania:
1

Najpierw gotujemy ryż. Do dużego garnka, najlepiej z grubym dnem wlewamy wodę , garnek stawiamy na ogniu. Do wody dajemy trochę soli oraz łyżkę smalcu lub 2 - 3 łyżki oleju, dzięki temu ryż się nie przypali podczas gotowania. Ryż płuczemy w zimnej wodzie, wodę odcedzamy, a ryż wsypujemy na wrzącą wodę , mieszamy przez chwilę. Gotujemy pod przykryciem, aż ryż będzie miękki pamiętajmy, aby od czasu do czasu zamieszać drewnianą łyżką. Ugotowany ryż zdejmujemy z ognia i odstawiamy pod przykryciem.

2

Kapustę oczyszczamy z ewentualnych zanieczyszczeń oraz liści, które nie nadają się na gołąbki, płuczemy pod zimną bieżącą wodą. Do dużego garnka wlewamy wodę do wysokości około 2/3, solimy, garnek przykrywamy pokrywką i stawiamy na dość dużym ogniu. Z kapusty wykrawamy głąby i wrzucamy na wrzącą wodę. Parzymy pod przykryciem przez kilkanaście minut. Następnie wyjmujemy główkę kapusty z wody i obieramy liście, które łatwo nam odchodzą. Obrane liście wrzucamy na wrzącą wodę i parzymy jeszcze przez około 10 minut, aby zmiękły. Po tym czasie wyjmujemy liście z wody i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy liście są zimne usuwamy z nich twarde części za pomocą ostrego noża. Mięso i podgardle płuczemy w zimnej wodzie ( z podgardla usuwamy skórę ) , kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce o dużych oczkach. Jeśli dodajemy boczek to możemy go pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na tłuszczu tak jak kiełbasę , będzie wtedy bardziej aromatyczny. Zmielone mięso smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na tłuszczu, aby się ze złociła. Kiełbasę również kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, aby się lekko zarumieniła. Kiełbasę warto obrać z jelita przed krojeniem, chyba, że nie źle schodzi tak jak w moim przypadku to pokroiłem razem z jelitem. Podsmażone mięso, cebulę oraz kiełbasę dodajemy do ugotowanego ryżu, dokładnie mieszamy. Na końcu doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, całość dokładnie mieszamy. Gdyby nasz ryż był zbyt gęsty dodajemy oleju, roztopionego smalcu lub wlewamy trochę wody w której była parzona kapusta. Ryż nie powinien być ani za gęsty, ani za rzadki. Gotowym farszem napełniamy liście kapusty, zwijamy, układamy jeden obok drugiego. Warto je po przygniatać lekko palcami, aby miały równy kształt oraz, aby usunąć ewentualne pęcherzyki powietrza ze środka gołąbków.

3

Gotowe gołąbki przechowujemy w lodówce przez 2 - 3 dni. Jeśli chcemy je przechowywać dłużej musimy je zamrozić. Przed podaniem smażymy gołąbki na rozgrzanym tłuszczu na patelni lub innym naczyniu do tego przeznaczonym z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na płytkie talerze, podajemy gorące. Możemy je polać sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Ja posypuję je jeszcze mieloną czerwoną słodką papryką , a czasami gdy mam pod ręką posiekaną zieloną natką pietruszki. Gołąbki smakują wyśmienicie ! Jest co prawda przy nich dużo pracy, ale ich smak to wynagradza. Smacznego !

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki