Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na pełne smaku, domowe krokiety nadziane farszem z pieczarek i sera. Prosta rzecz, a sprawia, że kolędy same zaczynają grać w głowie. Farsz jest wyrazisty w smaku, a niesamowicie elastyczne naleśniki sprawiają, że zawijanie takich krokietów to czysta przyjemność. Dodajcie do tego kubek barszczu na popicie i dostajecie połączenie idealne.
Miska do mieszania, rózga, patelnia o średnicy 20 cm
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1069
Polecam.
Odsłon: 1041
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1050
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1069
Polecam.
Odsłon: 1041
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1050
Składniki
Przygotuj ciasto na naleśniki. Do miski wsyp 120 g mąki pszennej i dodaj do niej 4 duże jajka, 120 ml mleka i 120 ml wody. Na końcu dopraw wszystko solidną szczyptą soli i dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi do całkowitego połączenia się składników i uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto odstawiam do lodówki na około godzinę, co umożliwi mące odpowiednie nawodnienie.
Dwie duże cebule pokrój w drobną kostkę. 1300 g pieczarek delikatnie oczyść za pomocą pędzelka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
W szerokim rondlu rozgrzej mniej więcej dwie łyżki oleju. Na rozgrzany tłuszcz wyłóż pokrojoną w kostkę cebulę i smaż ją na średnio niskim ogniu przez kilka minut, stale mieszając, tylko do momentu aż wyraźnie zmięknie i się zeszkli. Zwiększ delikatnie grzanie i dodaj do cebuli starte pieczarki. Smaż grzyby wraz z cebulą przez około 10 minut, aż wilgoć z dna naczynia odparuje. Kiedy grzyby są prawie gotowe, dopraw je do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem.
Wylej odrobinę oleju na patelnię o średnicy 20 cm i rozetrzyj go po całej powierzchni za pomocą ręcznika papierowego. Na rozgrzany tłuszcz wylej tylko tyle ciasta, żeby pokryć dno patelni cienką warstwą. Naleśniki smaż na średnio niskim ogniu po 2 minuty z każdej strony, przełóż je na talerz i przykryj ręcznikiem papierowym.
Złóż krokiety. Na każdy naleśnik wyłóż równą porcję farszu pieczarkowego i rozprowadź go cienką warstwą po całej powierzchni. Na jednej połowie ułóż łyżkę świeżo startego sera. Boki naleśnika złóż do środka, a następnie zwiń w ciasny rulon.
Dwa duże jajka rozkłóć za pomocą widelca. Każdego krokieta najpierw namocz w jajku ze wszystkich stron, tak żeby dokładnie pokryło powierzchnię, i strzep nadmiar jajka. Następnie obtaczaj krokiety w bułce tartej i również dokładnie pokryj nią wszystkie strony, strzepując nadmiar.
Rozgrzej na patelni tyle oleju, żeby przykrywał krokiety mniej więcej w ¼ ich wysokości. Krokiety smaż po około 2 minuty na stronę, tylko do uzyskania pięknego, złotego koloru. Gotowe krokiety wyjmij z patelni i na chwilę wyłóż na wyłożony papierowym ręcznikiem talerz, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Krokiety podawaj od razu, najlepiej w towarzystwie czerwonego barszczu. Smacznego!