Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na pełne smaku, domowe krokiety nadziane farszem z pieczarek i sera. Prosta rzecz, a sprawia, że kolędy same zaczynają grać w głowie. Farsz jest wyrazisty w smaku, a niesamowicie elastyczne naleśniki sprawiają, że zawijanie takich krokietów to czysta przyjemność. Dodajcie do tego kubek barszczu na popicie i dostajecie połączenie idealne.
Miska do mieszania, rózga, patelnia o średnicy 20 cm
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10750
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4813
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 933
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9179
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10750
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4813
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 933
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9179
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Składniki
Przygotuj ciasto na naleśniki. Do miski wsyp 120 g mąki pszennej i dodaj do niej 4 duże jajka, 120 ml mleka i 120 ml wody. Na końcu dopraw wszystko solidną szczyptą soli i dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi do całkowitego połączenia się składników i uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto odstawiam do lodówki na około godzinę, co umożliwi mące odpowiednie nawodnienie.
Dwie duże cebule pokrój w drobną kostkę. 1300 g pieczarek delikatnie oczyść za pomocą pędzelka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
W szerokim rondlu rozgrzej mniej więcej dwie łyżki oleju. Na rozgrzany tłuszcz wyłóż pokrojoną w kostkę cebulę i smaż ją na średnio niskim ogniu przez kilka minut, stale mieszając, tylko do momentu aż wyraźnie zmięknie i się zeszkli. Zwiększ delikatnie grzanie i dodaj do cebuli starte pieczarki. Smaż grzyby wraz z cebulą przez około 10 minut, aż wilgoć z dna naczynia odparuje. Kiedy grzyby są prawie gotowe, dopraw je do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem.
Wylej odrobinę oleju na patelnię o średnicy 20 cm i rozetrzyj go po całej powierzchni za pomocą ręcznika papierowego. Na rozgrzany tłuszcz wylej tylko tyle ciasta, żeby pokryć dno patelni cienką warstwą. Naleśniki smaż na średnio niskim ogniu po 2 minuty z każdej strony, przełóż je na talerz i przykryj ręcznikiem papierowym.
Złóż krokiety. Na każdy naleśnik wyłóż równą porcję farszu pieczarkowego i rozprowadź go cienką warstwą po całej powierzchni. Na jednej połowie ułóż łyżkę świeżo startego sera. Boki naleśnika złóż do środka, a następnie zwiń w ciasny rulon.
Dwa duże jajka rozkłóć za pomocą widelca. Każdego krokieta najpierw namocz w jajku ze wszystkich stron, tak żeby dokładnie pokryło powierzchnię, i strzep nadmiar jajka. Następnie obtaczaj krokiety w bułce tartej i również dokładnie pokryj nią wszystkie strony, strzepując nadmiar.
Rozgrzej na patelni tyle oleju, żeby przykrywał krokiety mniej więcej w ¼ ich wysokości. Krokiety smaż po około 2 minuty na stronę, tylko do uzyskania pięknego, złotego koloru. Gotowe krokiety wyjmij z patelni i na chwilę wyłóż na wyłożony papierowym ręcznikiem talerz, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Krokiety podawaj od razu, najlepiej w towarzystwie czerwonego barszczu. Smacznego!