Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie trochę pracochłonne, ale chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że warto poświęcić na nie czas.
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 132
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 788
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 425
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1226
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 132
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 788
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 425
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1226
Składniki
Z mąki, soli i jajek zagniatam ciasto.
Ciasto rozwałkowuję na placki, zostawiam na15-20 minut by podeschły. Następnie za pomocą radełka wycinam łazanki.
Na suchej patelni odparowuję oczyszczone grzyby z nadmiaru wody. Na drugiej dużej patelni wytapiam na rumiano boczek, dodaję pokrojoną cebulę i smażę 3-4 minuty. Do podsmażonego boczku z cebulą dodaję odparowane grzyby i całość duszę 15 minut.
Kapustę kroję w szersze paski, solę, zalewam wodą i gotuję do miękkości. Odlewam wodę. Gdy kapusta jest prawie miękka gotuję al'dente łazanki w osolonym wrzątku. Odlewam wodę.
W dużym garnku mieszam wszystkie gorące składniki: łazanki, kapustę i uduszone grzyby z boczkiem i cebulą. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszam.
Łazanki są wyborne zarówno zaraz po ugotowaniu, jak również odgrzewane. A nawet jeszcze lepsze, gdy smaki przegryzą się.