Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowe łazanki z kapustą i leśnymi grzybami

Domowe łazanki z kapustą i leśnymi grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 322

Dodano:

Odsłon: 4729

Danie trochę pracochłonne, ale chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że warto poświęcić na nie czas.

Składniki

  • Łazanki: 4 szklanki mąki krupczatki, 8 jaj, 1/2 łyżeczki soli
  • 1 średnia biała kapusta
  • około 1-2 kg świeżych leśnych grzybów
  • 500 g chudego surowego boczku
  • 2-3 średnie cebule
  • Sól morska i pieprz do smaku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Domowe łazanki z kapustą i leśnymi grzybami

Przygotowanie

  1. Z mąki, soli i jajek zagniatam ciasto.

  2. Ciasto rozwałkowuję na placki, zostawiam na15-20 minut by podeschły. Następnie za pomocą radełka wycinam łazanki.

  3. Na suchej patelni odparowuję oczyszczone grzyby z nadmiaru wody. Na drugiej dużej patelni wytapiam na rumiano boczek, dodaję pokrojoną cebulę i smażę 3-4 minuty. Do podsmażonego boczku z cebulą dodaję odparowane grzyby i całość duszę 15 minut.

  4. Kapustę kroję w szersze paski, solę, zalewam wodą i gotuję do miękkości. Odlewam wodę.
    Gdy kapusta jest prawie miękka gotuję al'dente łazanki w osolonym wrzątku. Odlewam wodę.

  5. W dużym garnku mieszam wszystkie gorące składniki: łazanki, kapustę i uduszone grzyby z boczkiem i cebulą. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszam.

  6. Łazanki są wyborne zarówno zaraz po ugotowaniu, jak również odgrzewane. A nawet jeszcze lepsze, gdy smaki przegryzą się.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń