Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie trochę pracochłonne, ale chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że warto poświęcić na nie czas.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4214
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416645
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4214
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416645
Składniki
Z mąki, soli i jajek zagniatam ciasto.
Ciasto rozwałkowuję na placki, zostawiam na15-20 minut by podeschły. Następnie za pomocą radełka wycinam łazanki.
Na suchej patelni odparowuję oczyszczone grzyby z nadmiaru wody. Na drugiej dużej patelni wytapiam na rumiano boczek, dodaję pokrojoną cebulę i smażę 3-4 minuty. Do podsmażonego boczku z cebulą dodaję odparowane grzyby i całość duszę 15 minut.
Kapustę kroję w szersze paski, solę, zalewam wodą i gotuję do miękkości. Odlewam wodę. Gdy kapusta jest prawie miękka gotuję al'dente łazanki w osolonym wrzątku. Odlewam wodę.
W dużym garnku mieszam wszystkie gorące składniki: łazanki, kapustę i uduszone grzyby z boczkiem i cebulą. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszam.
Łazanki są wyborne zarówno zaraz po ugotowaniu, jak również odgrzewane. A nawet jeszcze lepsze, gdy smaki przegryzą się.