Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam domowe łazanki. I staram się aby zawsze robić domowy makaron. Bo takie są o wiele lepsze. A do tego suszone grzybki, kiszona kapusta i dodatki i mamy pyszny obiad. Ja robię zawsze spore ilości, bo lubimy sobie jeszcze je odgrzać.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5347
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 883
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11780
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5347
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 883
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11780
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Grzyby namoczyć i ugotować. Po ugotowaniu odcedzić i posiekać. Kapustę ugotować w wodzie bez przykrywania pokrywką. Po ugotowaniu odcedzić, dodatkowo odcisnąć z nadmiaru wody i również pokroić. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać jajka, sól i wodę. Drewnianą łyżką lekko przemieszać, wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat i wyrobić dość ciasto ( powinno być nie za miękkie i nie za twarde ). Kroć ciasto na kawałki, rozwałkowywać wałkiem do ciasta cienkie placki i układać na płóciennych ścierkach lub obrusie rozłożonym np. na stole do lekkiego przesuszenia. W międzyczasie cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę, tak samo pokroić kiełbasę. Na dużej patelni rozgrzać smalec, wrzucić pokrojoną kiełbasę i podsmażyć, dodać grzyby i cebulę i dalej smażyć aż cebulką się zeszkli. W dużym garnku zagotować wodę, posolić ją i dodać trochę oleju. Każdy placek oprószyć mąką, pokroić na paski i następnie pod skosem na romby. Tak pokrojone łazanki wrzucić do dotującej się wody, pomieszać drewnianą łyżką i od momentu wypłynięcia gotować około 2-3 minuty w zależności od tego jak grube były placki. Do dużego garnka wrzucić usmażone składniki, dodać kapustę, sól, pieprz i paprykę i wymieszać. Makaron odcedzić i dodać do garnka, delikatnie wszystko wymieszać. Po około pięciu minutach spróbować czy ewentualnie nie trzeba jeszcze doprawić