Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowe odchudzone frytki

Domowe odchudzone frytki

Autor:

Przepisów i artykułów: 202 Ocena: 3288

Dodano:

Odsłon: 1377

Odchudzona wersja frytek - pieczone w piekarniku i nie ociekające tłuszczem.Frytki wrzucamy na wrzątek po to, żeby pozbyć się nadmiaru cukrów prostych z ziemniaków. Dzięki gotowaniu frytki będą bardziej miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz oraz nie sflaczeją. Dobrze smakują same, z ulubionym sosem lub jako dodatek do obiadu. Polecam!

Składniki

  • kilka ziemniaków
  • olej lub oliwa
  • Sól
  • ulubione przyprawy - u mnie papryka słodka
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w grube paski. W garnku gotujemy wodę i wrzucamy pokrojone ziemniaki na wrzątek. Trzymamy pod przykrywką przez 3 min w gorącej ale nie wrzącej wodzie. Po tym czasie ziemniaki odcedzamy i studzimy.

  2. Gdy ostygną polewamy oliwą lub olejem oraz posypujemy papryką. Frytki przekładamy na dużą blaszkę i rozkładamy równomiernie tak aby nie leżały jedna na drugiej. Posypujemy solą.

  3. Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 200 st piekarnika i pieczemy przez 20 min. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń