Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis mojej babci i mamy. Najlepsze z cebulką i mlekiem.
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 137
Doskonałe na rodzinny obiad.
Odsłon: 6928
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 282
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 217
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 517
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 137
Doskonałe na rodzinny obiad.
Odsłon: 6928
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 282
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 217
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 517
Składniki
Ziemniaki podzielić na 3 mniej więcej równe części.
Jedną część ugotować w osolonej wodzie.
Gorące ziemniaki dobrze utłuc lub przecisnąć przez praskę. Pozostałe 2 części zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, wycisnąć i zlać powstałą z nich wodę (skrobię pozostawić).
Oba rodzaje ziemniaków połączyć ze skrobią i dokładnie wymieszać. Jak jest potrzeba można dodać mąkę ziemniaczaną.
Z ciasta ziemniaczanego formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Gotować w osolonej wodzie ok.4-6 minut od wypłynięcia. Woda powinna tylko delikatnie wrzeć.
Podawać z przesmażoną cebulką.