Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis mojej babci i mamy. Najlepsze z cebulką i mlekiem.
Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowan...
Odsłon: 36
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 297
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 2618
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1658
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14441
Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowan...
Odsłon: 36
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 297
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 2618
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1658
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14441
Składniki
Ziemniaki podzielić na 3 mniej więcej równe części.
Jedną część ugotować w osolonej wodzie.
Gorące ziemniaki dobrze utłuc lub przecisnąć przez praskę. Pozostałe 2 części zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, wycisnąć i zlać powstałą z nich wodę (skrobię pozostawić).
Oba rodzaje ziemniaków połączyć ze skrobią i dokładnie wymieszać. Jak jest potrzeba można dodać mąkę ziemniaczaną.
Z ciasta ziemniaczanego formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Gotować w osolonej wodzie ok.4-6 minut od wypłynięcia. Woda powinna tylko delikatnie wrzeć.
Podawać z przesmażoną cebulką.