Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 24-10-2016
To danie pewnie często króluje na Waszych stołach, na moim również :) Nie wiem, jak wygląda Wasz sekretny przepis, ale moje kotlety mielone smażone są na smalcu z dodatkiem łyżki masła, co podbija ich mięsny smak :)
Smaki Grecji!
Odsłon: 157
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 135
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 466
Smaki Grecji!
Odsłon: 157
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 135
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 466
Składniki
Kajzerkę namaczamy w mleku. Gdy zmięknie, odciskamy z płynu, i przekładamy do miski. Dodajemy mięsa mielone, 1 jajko, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy. Wszystkie składniki powinny się dokładnie połączyć. Na talerz wysypujemy bułkę tartą, z mięsa formujemy kulki, zgniatamy je tworząc kotlety i panierujemy w bułce tartej. Opanierowane kotleciki przekładamy na talerz.
W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki.
Ogórki ścieramy na tarce w talarki i posypujemy 2 szczyptami soli. Odstawiamy na 10 min, następnie zlewamy wodę, która zebrała się pod ogórkami. Dodajemy śmietanę, świeżo zmielony pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki smalcu i łyżkę masła. Kotlety smażymy z obu stron na złoto.
W czasie, gdy kotlety się smażą, odcedzamy ziemniaki, dodajemy łyżkę masła, łyżkę śmietany i szczyptę gałki muszkatołowej. Gnieciemy na puere.
Na talerzu układamy ziemniaki, kotlety i mizerię, dekorujemy szczypiorkiem.
Smacznego :)